El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha remarcat aquest dijous que no està previst que hi hagi una Declaració Unilateral d'Independència al Parlament en aquests divuit mesos, alhora que tampoc contempla que l'Estat suspengui l'autonomia. En declaracions a TV3, Puigdemont ha carregat contra el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, per no haver-lo trucat encara. "Diu molt poc a favor del seu lideratge polític", ha dit. També ha criticat l'actitud del rei. El president, que ha assegurat que està net de corrupció i que no li trobaran cap irregularitat, ha reconegut que el pacte de la CUP no inclou els pressupostos, i ha obert la porta a prorrogar-los. Pel que fa al seu futur, ha donat a entendre que ell no es presentarà com a futur candidat a unes eleccions.

"No està previst en el nostre compromís fer una DUI", ha remarcat Puigdemont aquest dijous, alhora que ha assegurat que el procés "tindrà totes les garanties jurídiques i legals", amb aspectes de constitucionalitat que "seran vigents" fins que s'arribi a la constitució d'un nou estat. "Anirem de la llei a la llei, partim del marc de constitucionalitat, però el mandat que hem rebut de la gent és anar creant un marc propi", ha argumentat.

Puigdemont ha reconegut que hi ha una majoria per iniciar el procés, per poder-lo dur fins al moment de convocar la ciutadania a un referèndum sobre la Constitució que permeti després declarar la independència, però ha admès que no hi ha la força suficient per proclamar directament la independència amb l'actual composició parlamentària.

En aquest sentit, ha fet èmfasi en la necessitat de dialogar amb l'Estat, i ha apuntat que no contempla l'escenari de l'aplicació de l'article 155 ni tampoc una "asfíxia premeditada", perquè "si el govern espanyol es 'bunqueritza' davant Catalunya, a qui perjudica és als catalans".

Pel que fa als terminis del Govern, ha insistit que el compromís és per a divuit mesos, tot i que no ha descartat que siguin menys ni tampoc més. "Si el termini és una cotilla, malament. Si podem l'escurçarem però si l'hem d'allargar no passa res", ha reiterat Puigdemont, que ha garantit que el Govern "farà les coses ben fetes".

En preguntar-li per la declaració d'inici del procés i l'obediència al TC, Puigdemont ha rebutjat dir que no es pot atendre algú que ho està passant malament "perquè hi ha un tribunal que diu que no es pot fer". "Això és obediència a la gent que ho passa malament, ja veurem si és desobediència al TC", ha assenyalat.

De la mateixa manera, ha negat que la seva fórmula de prometatge del càrrec impliqués desobediència, sinó d'obediència al poble de Catalunya, i ha assegurat que no hi haurà "cap possibilitat que aquesta prometença sigui ata cada". Si bé ha remarcat que la Constitució determina que ell és el representant ordinari de l'Estat a Catalunya, ha apuntat que ell no ho sent així "per com l'Estat tracta Catalunya i els seus representants".

No l'ha trucat cap líder

Puigdemont s'ha queixat que cap líder polític l'ha trucat per felicitar-lo com a nou president de la Generalitat, tot i que és conscient que Pedro Sánchez ho farà. Ha carregat especialment contra Mariano Rajoy per no haver complert ni tan sols una "norma bàsica de cortesia" com aquesta, i més si creu que és el representant ordinari de l'Estat a Catalunya. "Si no fa un gest de cortesia que no obliga ni a compartir ni un gram de les meves propostes polítiques, diu molt poc a favor del lideratge polític de qui teòricament vol continuar sent el president del govern espanyol", ha etzibat. En la mateixa línia, ha criticat que el rei no hagi volgut rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Puigdemont ha insistit que si s'han trencat els ponts amb Espanya no serà per responsabilitat seva, perquè són Rajoy i el rei els que no l'han trucat. Al seu parer, "les coses no es fan així" i el que seria normal és que els dos el truquessin per cortesia.

Ronda de contactes, també per pressupostos

El president de la Generalitat ha anunciat que ha trucat ja a tots els líders polítics per celebrar una ronda de contactes després del ple de la setmana que ve per crear un clima de treball on es parli també de l'aprovació dels pressupostos.

En aquest punt, ha indicat que el Govern intentarà aprovar uns nous comptes, però no passa "res terrible" si es manté la pròrroga. Ha remarcat que l'acord amb la CUP no inclou l'aprovació de pressupostos, tot i que confia que es podran pactar, i no només amb els cupaires, sinó també amb altres grups del Parlament que vegin "que les necessitats de la gent de Catalunya són molt peremptòries".

Net de corrupció

Puigdemont ha assegurat que ell està net de corrupció i que sempre ha actuat "amb rectitud". "Sé que m'han mirat tot el que puguin mirar de mi, però no trobaran res, no sóc una persona que s'hagi mogut en el terreny de les comissions, dels tractes de favor, de les influències. He defugit manifestament aquest món", ha assegurat.

S'ha queixat que ara li retreguin el seu passat professional i ha trobat "immoral" que algú vulgui fer creu que ell ha utilitzat el seu càrrec de diputat per obtenir una subvenció.

Que Mas no es converteixi en un "jubilat"

Sobre el paper d'Artur Mas, ha explicat que ell li ha demanat que l'ajudi en el procés, perquè és una persona "que té un prestigi i un reconeixement internacional molt alts". No ha volgut concretar quina tasca farà, però ha insistit que cal trobar una fórmula perquè "no sigui un jubilat, un expresident".

En demanar-li sobre el seu futur, ha dit que ell no es planteja ser candidat, tot remarcant que ha agafat aquest càrrec "amb la temporalitat i l'excepcionalitat del moment". Al seu parer, els líders de la nova Catalunya s'han d'escollir a través de primàries i "endreçar" els lideratges que s'han forjat en l'actual etapa per obrir-ne una de nova.