14 de gener de 2016
14.01.2016
Nou Govern

Santi Vila, un conseller dialogant i moderat per a la cartera de Cultura

L'exconseller de Territori ha destacat per la seva interlocució amb la ministra Pastor, que ha permès desbloquejar obres pendents a Catalunya

14.01.2016 | 08:35
Santi Vila, nou conseller de Cultura.

El nou conseller de Cultura, Santi Vila (Granollers, 1973), ha ocupat la cartera de Territori i Sostenibilitat en la darrera legislatura. Vila és militant de Convergència Democràtica de Catalunya des de 2000, ha estat escollit diputat al Parlament a les eleccions de 2006, 2010 i 2012 i va exercir d´alcalde de Figueres entre 2007 i 2013. Al capdavant de Territori i Sostenibilitat, Vila ha destacat per la seva capacitat de diàleg amb la ministra de Foment del govern espanyol, Ana Pastor. Com a resultat d´aquesta entesa amb Pastor, el conseller ha aconseguit desviar el pas de vehicles pesants per l´N-II a les comarques gironines o desbloquejar les obres dels accessos viaris al Port de Barcelona.

Entre el seus actius com a conseller responsable d´obres públiques, Vila deixa a punt la inauguració del tram de la línia 9 entre la Zona Universitària i l´aeroport del Prat, que ha d´entrar en funcionament el proper febrer de 2016. Una de les fites de Vila al capdavant de Territori va ser el compromís signat el febrer de 2015 entre la Generalitat i l´Estat per portar a terme un macropaquet d´inversions a Catalunya. L´acord inclou el tren llançadora a l´aeroport del Prat, la construcció dels trams pendents del Quart Cinturó, el desdoblament de l´R3 de Rodalies entre Vic i Montcada, l´aplicació del ´model Girona´ a determinats trams de l´N-340 a Tarragona i de l´N-240 a Lleida i l´execució del tercer fil ferroviari al llarg del corredor mediterrani.

Altres punts rellevants del mandat de Vila al front del Departament de Territori han estat la taxa als pisos buits propietat de les entitats financeres per incentivar el seu ús com a habitatge social o l´impuls a la política d´espais naturals protegits amb l´ampliació del parc de la Serralada Litoral i l´anunci de declaració del nou parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Per contra, el conseller no ha aconseguit desbloquejar la licitació per part de Foment dels accessos ferroviaris definitius al Port de Barcelona ni que l´Estat resolgui el mal funcionament generalitzat de la xarxa de Rodalies a l´àrea metropolitana de Barcelona, tot i que ha denunciat reiteradament la deixadesa del govern espanyol en aquests afers.

Un perfil moderat en l´eix sobiranista i de caràcter liberal

"Com qualsevol altra persona, sóc un home polifacètic. Des del punt de vista ideològic alguns m´han titllat fins i tot de ´personatge frontera´: catalanista però ciutadà del món; liberal, però sensible a la sort dels més febles; modern, però alhora conservacionista", es defineix el nou conseller de Cultura a si mateix a la seva pàgina web. Vila representa certament un perfil liberal en matèria socioeconòmica i moderat en l´eix sobiranista dins de CDC i no ha tingut inconvenient en marcar perfil polític propi, com quan l'estiu del 2014 va dir que el TC havia de fer "d´àrbitre" per saber si es podia celebrar la consulta del 9-N i va advertir que no respectar la llei podia generar "inseguretat i incertesa". De fet, el febrer del 2015 es va autodefinir com un "independentista instrumental" i no tan identitari, argumentant que pot tenir "moltes complicitats i afinitats fins i tot sentimentals amb la idea d'Espanya", si bé els catalans com a comunitat es podrien "autogovernar molt millor".

Vila és llicenciat en Lletres per la Universitat de Girona i ha fet cursos de doctorat a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la mateixa UdG. Com a docent, ha impartit classes a les facultats de Lletres i de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UdG, on va ensenyar història contemporània. Ha publicat diversos articles científics i de divulgació sobre l´integrisme catòlic a Catalunya i, en especial, sobre la figura de Fèlix Sardà i Salvany. És autor d´obres sobre la memòria històrica, amb treballs com ´Elogi de la memòria´, que va obtenir el reconeixement dels Premis Octubre de 2004, guanyant el premi Joan Fuster d´assaig.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook