El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha comparegut aquest diumenge d'urgència a La Moncloa per valorar la investidura del 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i advertir que el govern espanyol "no deixarà passar ni una sola actuació que suposi contravenir la unitat i la sobirania, que vagi en contra de la Llei i les decisions dels tribunals".

En una intervenció sense preguntes, ha assegurat que la resolució sobiranista del 9-N "no existeix" perquè la va anular el Tribunal Constitucional, i ha recordat "als membres del Parlament de Catalunya" que l'Estat "funciona sempre" i que "no li faltarà fermesa i determinació per seguir defensant la unitat d'Espanya, la sobirania del poble espanyol i la convivència democràtica que empara el nostre projecte comú". El president espanyol ha mantingut aquest diumenge converses amb els líders del PSOE, Pedro Sánchez, i de C's, Albert Rivera, per transmetre'ls que "com a president del govern tinc la obligació de vetllar pel compliment de la Constitució i les lleis i ho farà".

En conversa amb els periodistes, ha admès que no s'esperava l'acord entre Junts pel Sí i la CUP. Segons el president espanyol, "ningú s'ho esperava, ni tan sols ells", i per preveure-ho "calia ser un geni".