La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha destacat aquest dissabte que l'acord entre Junts pel Sí i la CUP no hauria estat possible sense els "enormes gestos de generositat" que s'han produït per tots les parts des de l'inici de les negociacions i, en especial, als que hi ha hagut a darrera hora, que són "exemplars". El pacte que permetrà iniciar la legislatura reflecteix la "transversalitat" i "complexitat" de l'independentisme, ha dit, i enceta el camí cap a la independència. "Estem satisfets perquè ha guanyat la gent que vol tenir a les seves mans un futur d'oportunitats", ha expressat en roda de premsa. La també portaveu parlamentària i negociadora de Junts pel Sí ha ressaltat que la feina tot just arrenca perquè fins ara "no s'ha fet res" i recorda que "tothom que fins avui ha fet un pas" també serà necessària.

"Teníem un mandat sobre la taula i no hi havia millor manera d'estar a l'alçada que amb un acord que reflecteix la diversitat del país", ha afirmat Rovira en la seva primera valoració pública arran del pacte segellat entre Junts pel Sí i la CUP per investir aquest diumenge l'alcalde de Girona i president de l'AMI, Carles Puigdemont.

L'acord permetrà començar a fer la independència i encarar els primers passos constituents de la futura república catalana, ha dit, tot felicitant-se perquè qui ha guanyat amb l'entesa entre les forces sobiranistes és la gent que vol un futur i un país millors i, sobretot "les noves generacions".

La número dos d'Esquerra, peça clau en les negociacions amb els cupaires, ha agraït insistentment els "enormes" i "exemplars" gestos de generositat que hi ha hagut per totes les parts. "No seria possible sense els passos al costat i sense els passos endavant, sense el suport i empenta dels que sempre hi ha estat, dels que al carrer ens han animat a seguir endavant amb la feina, el seu compromís, convicció i lluita diària", ha constatat.

Malgrat les evidents dificultats per acostar posicions, l'anunci d'aquest dissabte dóna "una lliçó", a parer de la també portaveu parlamentària de Junts pel Sí: "ens hem de repetir en veu alta que ningú mai més ens digui que això és impossible".

Rovira ha destacat que tot just ara arrenca la feina dels diputats independentistes per fer realitat el mandat democràtic del 27-S. "A partir de demà comença la grandiosa feina de fer un nou país", ha afirmat alhora que ha expressat que en aquesta tasca tothom hi és indispensable. També, ha ressaltat, aquells que han fet "passos" perquè l'acord cristal·litzés, en una clara referència al president de la Generalitat en funcions, Artur Mas.

Esquerra ha reunit aquest dissabte a la tarda la seva executiva de forma extraordinària a la seu nacional del partit per valorar i analitzar l'escenari polític i els detalls de les negociacions finals per l'acord. Els dirigents republicans han aplaudit sonorament el seu president, Oriol Junqueras, i a Marta Rovira, que els han emplaçat a treballar sense descans els propers 18 mesos.