El president del grup parlamentari del PPC, Xavier Garcia Albiol, creu que l'acord entre Junts Pel Sí i la CUP és "una victòria dels antisistema" que suposarà "una gran hipoteca per tots els catalans". Albiol considera que "Mas mor matant" i ha afirmat que "no hi ha res més antidemocràtic que pretendre corregir el resultat de les urnes", replicant les paraules del president en funcions en el seu discurs al Palau de la Generalitat. El líder del PPC al Parlament ha demanat també "un govern fort" a l'estat espanyol per afrontar "el clima de tensió política" que preveu en els propers mesos.

"La CUP, el dia 28 de setembre, va dir que no investiria Artur Mas com a president de la Generalitat i hem arribat a l'últim minut i a l'últim segon, però demà Artur Mas no serà president de la Generalitat" ha sentenciat Albiol. Per això, el líder popular considera que "Mas s'ha hagut de menjar les seves paraules" després que el president en funcions hagués qualificat la CUP com a "hiperrevolucionaris de superesquerres" en la seva compareixença del passat dimarts, 5 de gener.

Xavier Garcia Albiol ha qualificat la situació política a Catalunya com a "surrealista i esperpèntica" i ha situat com a "principal prioritat dels partits a Espanya" evitar "una divisió entre nosaltres mateixos creant un conflicte social". Segons el president del grup parlamentari del PPC, "la resposta adequada es farà amb un govern ampli, fort i probablement de coalició entre els principals partits que defensen la democràcia i les llibertats institucionals a Catalunya i Espanya".

Albiol ha reiterat que pel Partit Popular de Catalunya "la solució menys dolenta i menys negativa per recuperar l'estabilitat i la capacitat de generar confiança era anar a un avançament electoral", però ha considerat que "ha primat l'interès de seguir en el poder, especialment de Convergència Democràtica de Catalunya, encara que Artur Mas s'hagi d'apartar, pel pànic d'afrontar unes eleccions que ben segur haguessin deixat encara més reduïda la majoria independentista al Parlament".

El líder dels populars catalans ha descartat practicar el filibusterisme en el debat parlamentari d'investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat, ja que "a la Junta de Portaveus molt probablement amb la majoria absoluta de Junts pel Sí s'estipularan uns temps màxims per a les intervencions". "M'he plantejat preparar-me una intervenció a l'estil de Fidel Castro", ha dit en to irònic Garcia Albiol i ha afegit que el PPC "estarà a l'altura històrica del moment que ens ha tocat viure".

Sobre Carles Puigdemont, el líder parlamentari del PPC creu que "algú que ha estat capaç, ara fa tres anys, de titllar de claveguera Espanya, ja demostra el seu tarannà, la seva forma d'actuar i entendre la política i el respecte institucional", en referència a un tuit del candidat a la presidència de la Generalitat.