Primer a Amer i després a Girona. La notícia que l'alcalde de la capital gironina, Carles Puigdemont, seria el candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya s'ha escampat ràpidament per les xarxes socials i la gent s'ha reunit aquest vespre davant les portes del dos consistoris. Unes 500 persones s'han plantat a la plaça del Vi convocades per l'assemblea territorial de l'ANC en un acte que també ha comptat amb membres d'Òmnium i que ha acabat amb el cant dels Segadors. Entre els assistents, regidors del consistori com Carles Ribas, el regidor de la CUP, Lluc Salellas i veïns de totes les edats, alguns dels quals carregaven bosses de regals com si la notícia els hagués agafat mentre gaudien de les compres de rebaixes.

La concentració ha estat organitzada a l'últim minut per l'ANC i ha comptat amb la lectura d'un manifest per part de l'assemblea territorial de l'Assemblea Nacional Catalana de Girona i els parlaments d'un dels membres d'Òmnium. Posteriorment, els assistents han cantat Els Segadors. Entre els concentrats hi havia diversos regidors de l'Ajuntament de Girona com en Carles Ribas (CiU) o en Lluc Salellas (CUP) i empresaris de la vila que s'han acostat fins a la Plaça del Vi per festejar una celebració doble. D'una banda que hi havia acord entre Junts pel Sí i la CUP per tirar endavant la investidura i, per l'altra, que el futur president de la Generalitat serà un gironí, el mateix alcalde de la capital de les comarques gironines, Carles Puigdemont.

"Dijous fèiem una concentració per demanar que hi hagués acord i ara ja l'hem aconseguit. El mínim que podíem fer era celebrar-ho", ha explicat la coordinadora de l'ANC de Girona, Marta de Puig. En aquest sentit, des de l'ANC han assenyalat que estaven "molt contents" i que volien demostrar - com gran part de la població que s'ha concentrat a la plaça- el seu "agraïment" al president de la Generalitat per la "seva generositat" a l'hora de fer-se a un costat a l'últim moment. "Volem recalcar-ho, és una persona que ha fet el primer pas important perquè puguem assolir la independència del nostre país", ha subratllat.

Durant la concentració, que ha arrencat amb unes 500 persones a les vuit del vespre però que a quarts de nou ja només en quedaven unes 200, s'han pogut escoltar crits com 'Puigdemont, president, Catalunya independent' o una de les consignes més repetides darrerament: 'In-inde-independència'. Per la seva banda la coordinadora de l'ANC i el membre d'Òmnium Gironès, Sergi Font, han animat la població a treballar per "la república catalana independent i socialment lliure".

Pel que fa a que el futur president de la Generalitat sigui l'alcalde de Girona, la notícia ha impactat als veïns, a molts dels quals els ha agafat gaudint de les primeres rebaixes. "Estem molt orgullosos i ens fa molta il·lusió, qui no té l'orgull de terra?", s'ha qüestionat Marta de Puig. Un sentiment que també compartien gran part dels assistents com en Lluís Pujol: "L'enhorabona, ha estat una gran sorpresa i li desitjo molta sort a la feina. Les energies de veritat li faran falta ara", ha assegurat rient. "He vingut a celebrar que una cosa que semblava impossible doncs finalment s'ha desencallat; potser no és la solució que satisfà a tothom al 100% però sí que potser tothom es pot sentir més o menys còmode", ha conclòs.