El número dos d'ERC a Madrid, Joan Tardà, ha insistit aquest dimarts que el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha de fer "un pas al costat" per evitar noves eleccions al març, que serien "un error extraordinari" i "un frau a la voluntat democràtica" expressada el 27-S. Tardà ha reconegut, en una tertúlia a Catalunya Ràdio, que potser és "injust" que Mas renunciï a la presidència de la Generalitat, però aquest és "el veritable patriotisme" i són CDC i ERC els que han de fer "més concessions", precisament perquè tenen més suport parlamentari. El diputat electe republicà al Congrés ja va manifestar-se en aquesta línia aquest dilluns a través de Twitter. El seu cap, Oriol Junqueras, va donar-li suport però va refermar-se "lleial" als compromisos adquirits al segellar la fórmula electoral de Junts pel Sí.

Tardà ha admès que se sent "ofès i emprenyat" per la situació política actual i ha remarcat que hi ha el risc que siguin els catalans, i no "els serveis d'intel·ligència espanyols", els que facin "descarrilar la locomotora". En aquest sentit, ha emplaçat Junts pel Sí a fer gestos que puguin facilitar l'entesa amb la CUP. Del contrari, el procés podria alentir-se dues o tres generacions, ha advertit.

Forcadell i Sànchez criden a la negociació

Per la seva part, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha assenyalat que cal "generositat per part de tothom". A través del seu compte oficial a Twitter, s'ha mostrat més conciliadora que el passat diumenge, quan va dir que s'havia "equivocat, i molt" en confiar que la CUP acabaria ajudant a "fer realitat el mandat democràtic" del 27-S: "Cal responsabilitat, compromís i generositat per part de tothom. Esgotem fins a l'últim minut per arribar a un acord. El país ho necessita", ha expressat aquest dimarts.

El màxim dirigent de l'Assemblea també ha fet una crida a Junts pel Sí i la CUP que s'entenguin: "Vosaltres que podeu, pacteu. #VolemAcord", ha reclamat. L'ANC, de fet, ha convidat les dues forces sobiranistes i Òmnium i l'AMI a trobar-se properament per abordar l'escenari i el possible acord per la conformació d'un nou govern. El col·lectiu Súmate també s'ha ofert a participar de les reunions.