El secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha reclamat aquest dilluns que es convoquin unes noves eleccions al Parlament per acabar amb la situació “d’interinitat” del Govern en funcions i després de la negativa de la CUP d’investir al candidat de Junts pel Sí, Artur Mas. En una trobada amb periodistes, Álvarez ha demanat als partits catalans que presentin propostes socials “clares” de cara a uns futurs comicis per resoldre els problemes dels ciutadans. Tanmateix, el líder de la UGT ha reconegut que el procés sobiranista continuarà formant part del debat electoral, ja que un part de la població catalana vol la independència o un canvi d’estatus en la relació amb l’Estat.

“S’equivoca qui es pensi que el dret a decidir i la sobirania no estaran presents en el debat d’unes futures eleccions catalanes”, ha explicat Álvarez. El líder sindical ha afirmat que cal “diàleg i entesa per desllorigar aquest procés” i que cal “donar cabuda a les diverses posicions al voltant del dret a decidir”. Tanmateix, ha apostat per unes noves eleccions al Parlament per aconseguir un “govern estable que tingui un projecte polític”. A banda, ha suggerit que el Govern en funcions tiri endavant el pla de xoc que es va negociar entre Junts pel Sí i la CUP davant dels problemes “urgents” de pobresa i atur de moltes famílies.

Álvarez reclama que la majoria d’esquerres a Espanya es reflecteixi en el futur govern estatal

A nivell espanyol, Álvarez també ha reclamat que la majoria d’esquerres que va sortir de les eleccions del 20-D es reflecteixi en la composició del futur govern espanyol. “La majoria de gent ha votat per un canvi a Espanya que ens allunyi de la ruïna social que ha provocat el govern del PP. Ara els partits d’esquerra tenen l’obligació de posar-se d’acord”, ha sentenciat el secretari general de la UGT de Catalunya. Mentrestant no es constitueix un nou executiu, Álvarez també ha reclamat a les Corts espanyoles que legislin en qüestions com la Garantia +55 per donar suport als aturats majors de 55 anys.

Un 2015 "per oblidar"

A nivell sociolaboral, el líder sindicat ha qualificat el 2015 com “un any per oblidar”, ja que la baixada “minsa” de l’atur no s’ha traduït en nova ocupació, sinó que s’ha repartit la feina existent i els salaris entre més treballadors a través dels contractes parcials i temporals. “El 2015 ham assistit a una degradació de les relacions laborals i sindicals gràcies a la reforma laboral, amb acomiadaments col·lectius sense negociació i la consolidació de les retallades, amb efectes terrorífics sobre la població en àmbits com l’educació o la salut”, ha conclòs. Per contra, el líder de la UGT ha considerat que aquest 2016 obre perspectives “d’il·lusió” gràcies a la nova conjuntura política a nivell de l’Estat. “L’estabilitat només ha portat beneficis a la troika i a la dreta europea. Els que ens preocupem de les persones tenim esperança”, ha manifestat.

Per últim, Álvarez no ha donat més detalls sobre la seva candidatura a encapçalar la secretaria general de la UGT a nivell espanyol. El líder sindical ha afirmat que forma part d’un grup “col·lectiu i col·legiat” que aspira a “fer un canvi i no un simple recanvi” en el proper congrés confederal de la UGT i ha recordat que encara no pot donar més detalls perquè no ha culminat el procés de tria dels delegats que participaran en aquest congrés. A causa de la seva participació en aquest projecte d’àmbit estatal, Álvarez tampoc ha volgut donar detalls sobre el seu relleu al capdavant de la UGT de Catalunya.