Les 13 assemblees territorials de la CUP es reuneixen aquest dissabte per debatre sobre la investidura d’Artur Mas com a president de la Generalitat després de l’empat de l’assemblea nacional del passat 27 de setembre. Sobre la taula tenen dues opcions: permetre la investidura de Mas en segona volta o evitar-la. La posició que prenguin les plenàries de les territorials serà traslladada a la trobada d’aquest diumenge a Barcelona que reunirà els membres del consell polític i del grup d’acció parlamentària (GAP), en total gairebé una setantena de persones amb dret a vot més els diputats al Parlament i membres del secretariat nacional que podran participar però no votar. La diputada cupaire Eulàlia Reguant ha deixat clar que no s’acabarà la reunió de diumenge fins que no s’hagi decidit sobre la investidura de Mas.

La CUP s’organitza en 13 assemblees territorials i hi ha 57 membres de les territorials que formen part de consell polític. Però cada territorial aporta un nombre diferent de representants: Alt Ter (4), Baix Llobregat (4), Barcelona (5), Catalunya Central (4),El Camp (5), Maresme (5), Nord Oriental (6), País Valencià (3), Penedès (5), Ponent (5), Terres de l'Ebre (3), Vallès Occidental (4) i Vallès Oriental (4). De fet, la CUP ha decidit ajornar el consell polític a diumenge, tot i que inicialment estava previst per dissabte, per tal que les assemblees territorials tinguin suficient temps per reunir-se.

Els simpatitzants no podran votar a les reunions territorials tot i que sí que podran participar del debat. Aquesta és una de les diferències que podria marcar el resultat final, tenint en compte que en l'assemblea nacional de diumenge passat la figura del simpatitzant havia estat validada i podia votar.

El secretariat nacional de la CUP ha decidit aquest setmana reduir les quatre opcions de l’assemblea nacional en dues: La primera és no permetre la investidura de Mas a través de l’abstenció dels deu diputats de la CUP o donar 5 vots a favor i 5 en contra, en els dos casos no tindria els vots suficients per ser president. I la segona possibilitat és permetre que Mas sigui president en segona volta, per majoria simple, donant dos vots a favor i vuit abstencions. Aquesta segona possibilitat significaria, segons la CUP, la traducció de “l’aposta per la independència i un procés constituent i de l’oposició a la continuïtat de les polítiques de retallades i privatitzacions”.

La votació del Consell Polític i GAP

La decisió final la prendrà aquest diumenge el consell polític de la formació i el grup d’acció parlamentaria. Segons les regles que ha establert el secretariat nacional, només es podrà aprovar una proposta que obtingui la majoria absoluta dels vots. En el cas que més d'una proposta obtingui la majoria absoluta dels vots, es passarà a una nova ronda de votació fins que només surti aprovat un sol document. Entre cada ronda de votació està previst que s'obri un torn de debat, i s'han establert un màxim de tres rondes. En cas de possible bloqueig, el secretariat nacional ja preveu una sortida i s'ha compromès a "cercar una proposta metodològica per desbloquejar la situació”.

El grup d’acció parlamentaria està format per 2 representants de cada assemblea territorial i un de cada organització de Crida Constituent. Actualment, les entitats que en formen part són Arran, Col·lectiu Drassanes, Constituents per la Ruptura, Coordinadora Obrera Sindical (COS), Corrent Roig, Crida Constituent, En Lluita, Endavant OSAN, Lluita Internacionalista (LI), Poble Lliure, i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC).