L'acusació popular exercida pel sindicat Manos Limpias en el cas de les ITV demana onze anys i vuit mesos de presó per a l'exdiputat de CiU Oriol Pujol per cobrar comissions a canvi d'usar la seva influència política per afavorir els interessos d'empresaris del seu entorn. En el seu escrit d'acusació, el sindicat acusa Pujol dels delictes de tràfic d'influències, suborn i falsedat documental i demana per a la seva dona, Anna Vidal, cinc anys i sis mesos en entendre que va cobrar gairebé 700.000 euros en comissions emmascarades a través de serveis inexistents que facturava a l'empresari Sergi Alsina, amic de l'exdiputat. L'escrit de Manos Limpias proposa també multes que sumen 1,3 milions d'euros per a l'exdiputat de CiU, que va deixar el seu càrrec en ser imputat. efe/Ddg barcelona

La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef) ha aconseguit documentar com la família Pujol ha invertit els diners de la seva fortuna. Centenars d'extractes bancaris i justificants de les operacions obtinguts pels investigadors en almenys 18 països revela que el clan català va disseminar els seus fons mitjançant una complexa xarxa bancària internacional que gravitava al voltant d'una desena de testaferros als que transmetia les ordres per operar mitjançant rudimentaris manuscrits, segons publicava ahir El Español.

Els diners procedents del cobrament de comissions se centralitzaven a Andorra des de principis de la dècada dels noranta, on la saga encapçalada per l'expresident autonòmic català va arribar a disposar d'almenys 50 milions d'euros. Però, tot seguit, eren transferits sempre a través de la xarxa bancària espanyola i sota l'enigmàtic nom en clau de «Diplomàtic» al Chase Manhattan Bank de Nova York, passant, com a «banc corresponsal», pel Midland Private Banking de Londres. Però els fons també recorrien el Kleinwort de Guernsey, el Kredietbank de Luxemburg, el LGT Bank de Liechtenstein, saltaven al Middle East Investment Bank de Jordània o eren dipositats al Bank of Valleta de Malta, al Banque du Gothard de Mònaco, al BAC International Bank de Panamà o al Sun West Bank of El Paso de Mèxic.

Qualsevol excusa era bona perquè els fons passessin d'un paradís fiscal a un altre: préstecs entre societats, compravenda de divises o ampliacions de capital amb la connivència d'alguns bancs, que van arribar a cedir als Pujol alguna de les seves filials per fer de pantalles protectores i dissimular així la destinació final dels diners. Només el primogènit del clan, Jordi Pujol Ferrusola, va arribar a ingressar en només 8 anys (entre 2004 i 2012) 18 milions d'euros procedents de Luxemburg.