El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, ha alertat aquest dimarts, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que malgrat l'ajornament de la decisió de la CUP sobre la proposta d'acord de JxSí, no té més remei que esperar. En aquest sentit, ha avisat que podria "fer un ridícul espantós" si anunciés ara noves eleccions, perquè és una decisió que no està en la seva mà, tot recordant que si s'acaba optant per tornar a les urnes, s'hauran de convocar automàticament després d'exhaurir tot el temps i el termini legal previst fins al 10 de gener per formar Govern. Amb tot, Mas assegura que les eleccions no són la seva prioritat i, davant la decisió que encara ha de prendre la CUP, avisa que amb els seus deu diputats poden "provocar" nous comicis però no "canviar un president", en al·lusió al veto que pesa sobre la seva figura. Segons Mas, això faria "descarrilar" el procés sobiranista.

El resultat d'empat que l'assemblea de la CUP del passat diumenge va deixar sobre la proposta d'acord de JxSí i la possible investidura d'Artur Mas, ha deixat al president en funcions "a l'espera" i pendent del que decideixi el Consell Polític dels anticapitalistes, convocat pe al 2 de gener. Així ho ha explicat a Catalunya Ràdio aquest dimarts al matí, abans d'anar a la reunió del seu Govern en funcions.

Després d'assegurar que no és la seva "prioritat", ha reconegut que en funció de quina sigui la decisió final de la CUP podrien haver noves eleccions. Però el que ha descartat per complet és anunciar-les abans del 10 de gener, dia en que acaba el temps legal per poder formar Govern. "Jo no puc convocar eleccions fins el 10 de gener. Fins aquell dia hi ha vida, per tant, esperem. No hi ha altre remei", ha sentenciat, tot avisant que anunciar els nous comicis ara podria ser un error. "Si ara anuncio que hi haurà eleccions, podria fer un ridícul espantós, perquè com no les puc convocar, imaginem que la presidenta del Parlament crida a consultes als grups i troben la manera d'investir un president. Aleshores què? Ridícul espantós. Pensem una mica, que és gratis", ha sentenciat Mas.

El que també ha volgut deixar molt clar Artur Mas és que, sigui quina sigui la decisió de la CUP, l'oferta de JxSí no canviarà. "La proposta està molt estudiada, treballada, consensuada dins de JxSí. I no ens mourem", ha avisat, tot afegint que els anticapitalistes "tenen dret a agafar la proposta o rebutjar-la, però nosaltres també tenim dret a dir que fins aquí arribem".

És per això que ha descartat completament que ell o JxSí facin un pas enrere i apostin per un altre candidat a la presidència de la Generalitat si la CUP continua mantenint la seva negativa a investir-lo. "No podem canviar de candidat. Si ho fem, quin és el missatge que donem a tothom? Que les grans decisions les pren només la CUP. I com queda aleshores aquest procés? Quanta gent baixa del tren i del procés per la sobirania? Per protegir el procés sobiranista cal que hi siguem tots. I en el moment que la imatge sigui que aquí decideix el més petit, hi haurà un descarrilament del procés, perquè és evident que molta gent no es mantindrà en el procés", ha explicat Artur Mas.

I és que el president en funcions té molt clar que la del candidat és una línia vermella que no pensa traspassar JxSí. "Si la CUP posa, com ha posat fins ara, el veto a una persona i acaba inclinant la balança a favor seu, vol dir que qui posa i treu el president és la CUP, que té deu diputats", ha assegurat. I és que per a Mas, això no té lògica perquè els anticapitalistes "tenen la força i legitimitat que tenen, però no tanta com per canviar el president; en tenen tanta com per provocar noves eleccions, això sí".

Malgrat aquesta fermesa, Mas admet que l'actual situació no li "agrada, com a molts", i que per això alguns reclamen que JxSí es planti i digui que prefereix anar a noves eleccions que suportar més la negociació amb la CUP. "Però també sabem tots que les eleccions no les puc convocar", ha reiterat, recomanant "esperar al 10 de gener". Amb tot, admet que la situació no és fàcil i que "de fet, és una situació completament absurda que ens la podríem haver estalviat perquè tenim majoria absoluta la Parlament".

Durant l'entrevista, també ha sortit en diverses ocasions a la conversa el possible referèndum que ara Podem i En Comú Podem han posat sobre la taula amb el 20-D. I és que Mas ha reconegut que ara per ara, i amb les dades del 27-S a la mà, no hi ha més del 50% dels catalans que hagi manifestat obertament que és favorable a la independència. Per això, ha dit, cal insistir que "en algun moment d'aquesta legislatura, si arrenca finalment, haurem de passar un altre cop per les urnes per comprovar si hi ha més del 50% a favor d'un estat independent o no, i actuar en conseqüència". Es refereix, sense haver-ho esmentat explícitament, a unes eleccions constituents o un referèndum sobre la nova Constitució que tindria Catalunya.

El referèndum

Però malgrat això, Mas ha recordat en dues ocasions que més enllà del resultat del 27-S, "el 70% o 80% del país vol que se li reconegui el dret a decidir". "Estan a favor o en contra de la independència, però volen el dret i no se li pot negar si el volen exercir", ha afegit. Així, ha volgut lloar i "posa en valor" la proposta que Podem i Pablo Iglesias mantenen sobre la taula per fer un referèndum a Catalunya que dirimeixi quanta gent vol o no la independència. Però ha retret que el seu és l'únic grup d'àmbit estatal que de moment hi està a favor. "No té cap aliat a la política espanyola, i això pot ser un brindis al sol. Jo no ho critico perquè va a favor de les tesis catalanes; al revés, li dono valor. Però ningú més en vol ni tan sols sentir a parlar. Al PSOE diuen que si s'ha de parlar amb Podem, res de referèndum", ha comentat Mas.