27 de desembre de 2015
27.12.2015
Trobada a Barcelona

Mas i Urkullu constaten que el problema de l'Estat és que no reconeix la plurinacionalitat

El president en funcions de la Generalitat i el lehendakari es reuneixen després del Catalunya-Euskadi per analitzar els resultats del 20-D

27.12.2015 | 08:06
Artur Mas i Íñigo Urkullu a Barcelona.

Artur Mas s'ha reunit aquest dissabte a la nit amb el seu homòleg basc, Íñigo Urkullu per analitzar la situació política espanyola derivada de les eleccions generals del passat 20 de desembre. Segons s'informa en un comunicat de presidència, la trobada, que s'ha celebrat després del partit entre les seleccions de futbol de Catalunya i Euskadi al Camp Nou, ha servit als dos mandataris per constatar que els problemes actuals de governabilitat a l'Estat espanyol no només estan vinculats a les majories necessàries per formar un govern estable a Madrid, sinó també a la "manca de reconeixement de la plurinacionalitat". Mas i Urkullu consideren que les eleccions han evidenciat aquesta realitat plural.

El cap del Govern català i el lehendakari creuen que amb aquesta situació s'ha posar punt i final a una manera de fer "basada en la imposició i la falta de diàleg", segons recull el comunicat, i a obrir "una oportunitat per donar solució als greus problemes estructurals de l'Estat". Mas i Urkullu, cadascun des de les seves propostes per als pobles català i basc, han alertat davant l'acumulació de propostes de 'vetos i línies vermelles', en lloc de plantejament de solucions.

Han lamentat la manca d'intenció d'obrir diàleg i arribar a acords, ni per part dels principals partits polítics, ni per part d'altres poders de l'Estat. Un aspecte que també han traslladat al discurs de Nadal del rei Felip VI. En aquest sentit, tots dos han constatat, des de la realitat pròpia i diferenciada de cada nació, la manca de resposta als plantejaments reiterats des de les institucions representades pel president i el lehendakari o els respectius parlaments.

Feia tres mesos que Urkullu i Mas no es trobaven, i han reiterat "el respecte i la simpatia per les seves respectives propostes polítiques", en la mesura que són opcions democràtiques i pacífiques avalades per àmplies majories democràtiques tant al País Basc com a Catalunya. Han subratllat el compromís de compartir en el possible informació i iniciativa política davant el nou panorama polític espanyol, essent conscients dels diferenciats ritmes de transició nacionals que estan vivint els pobles català i basc.

En clau econòmica i social, el president Mas i el lehendakari Urkullu han assenyalat la necessitat urgent de consolidar la incipient recuperació econòmica, atès que la reducció de l'atur i la creació de llocs de treball és la millor política social possible. Sense creació de riquesa és impossible una redistribució justa i una igualtat d'oportunitats efectiva, han afirmat.

Reacció a la CUP

En declaracions recollides per Catalunya Ràdio en el temps de descans del partit amistós entre Catalunya-Euskadi, Artur Mas ha assenyalat que "hem de deixar que la CUP, després de tant de temps, faci la feina que hagi de fer i que prenguin les seves decisions", ha dit. "I en funció del que passi demà, doncs els altres també prendrem decisions, òbviament", ha afegit sense precisar si convocarà eleccions si la CUP rebutja la seva investidura com a president i/o si rebutja l'acord de governabilitat ofert per Junts pels Sí.
Text

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook