mpat. La tercera ronda de votació de l'assemblea de la CUP ha desembocat en un final poc esperat: l'esquerra anticapitalista s'ha dividit pràcticament en dues meitats i els partidaris del 'sí' i els del 'no' han sumat cadascun 1. 515 vots: les mateixes persones a favor de la investidura i exactament la mateixa xifra en contra. Després d'una jornada de votació maratoniana, els militats i simpatitzants de la CUP convocaran ara les assemblees locals aquesta setmana i reuniran el seu Consell Polític i el grup d'acció parlamentària el 2 de gener per prendre una decisió.

L'assemblea de la CUP s'ha dividit en dues meitats i els partidaris del 'sí' i els del 'no' s'han repartit els vots a parts iguals: 1.515 vots cadascun dels dos escenaris principals que hi havia en joc: acceptar la investidura de Mas i l'acord polític amb Junts pel Sí; o bé rebutjar el consell de presidència encapçalat per Artur Mas i l'acord polític i esgotar el termini de negociació per una presidència de consens, assumint que es pot anar a noves eleccions.

Després d'un retard de mitja hora respecte l'horari previst per anunciar els resultat, la CUP ha anunciat un empat a 1.515 vots. De fet, fonts de la CUP han explicat que, en comptabilitzar els resultats i adonar-se de les xifres, dos equips per separat han repassat el recompte un mínim de tres vegades per descartar errors. Les mateixes fonts asseguren que el reglament preveia que la decisió de l'assemblea tirés endavant encara que la diferència entre els dos últims escenaris fos només d'un vot. No hi havia previst el cas d'empat.

Aritmètica "diabòlica"

En una compareixença davant la premsa sense preguntes, el president del grup parlamentari, Antonio Baños, ha qualificat les aritmètiques de "diabòliques" tant les de l'assemblea d'aquest diumenge a Sabadell com les dels resultats electorals del 27-S al Parlament. Tot i això, ha assegurat que la seva formació "no té por" que les decisions es prenguin en assemblea. De fet n'ha tret pit i ha recelat de les que es prenen per "telèfon, amb lobbies, interessos i oligarques". L'empat de l'assemblea cupaire no planteja, segons Baños, un problema sinó "un repte" cap al debat i l'acord i per trobar solucions", ha afegit.

Al seu torn, la portaveu parlamentària dels cupaires, Anna Gabriel, ha assegurat que els vots dels 3.000 militants de l'esquerra independentista ha servit per parlar "des de dins del cor i des del fons de l'estómac". "Una part de la militància creuen que és moment d'acceptar la proposta de Junts pel Sí i tenen raons en pro de la ruptura per avançar cap a la justícia social". Ho han defensat així amb 1.515 vots, "els mateixos exactament" dels que creien que la proposta de JxSí era "insuficient".

L'opció de Junts pel Sí

Gabriel ha assegurat que el resultat de la votació no dóna cap escenari com a guanyador, com potser "desitjava bona part del país". "Junts pel Sí manté la possibilitat de generar una nova proposta, la que ha posat sobre la taula no té suport majoritari, i també té l'opció de quedar-se quieta. Nosaltres no ens quedarem quiets. Seguirem fent política que és pel què hem estat escollits", ha advertit Gabriel.

I ara, què?

El diputat de la CUP, Albert Botran, ha assegurat que ara obriran "tots els mecanismes" que té la formació per "prendre una decisió respecte el resultat" de l'assemblea: no l'han volgut prendre en una reunió a porta tancada de membres del secretariat nacional (SN) i del grup parlamentari. Això passa primer per una reunió aquest dilluns del SN, que haurà de decidir el contingut a debatre a partir d'ara: si els dos darrers escenaris votats en assemblea, totes les opcions, o una de nova.

A partir d'aquí, es convocaran les seccions locals a principis de setmana i les territorials cap a finals de setmana. En base el que es decideixi, les tretze territorials i una desena d'organitzacions vinculades a la CUP es posicionaran en el Consell Polític (CP) i el Grup d'Acció Parlamentària (GAP) que es reunirà dissabte que ve, el 2 de gener, en un lloc encara per determinar.

Tots plegats, les tretze territorials i la desena d'organitzacions, sumen una setantena de vots. És així perquè cada territorial té adjudicat més d'un vot, en una forquilla que va de tres a sis en funció del nombre de regidors, militants i nuclis locals adherits. En qualsevol cas, la territorial podrà repartir el sentit de cada un dels vots en la proporció que vulgui. Al CP de la CUP també hi assisteixen membres del secretariat nacional i diputats, que tenen dret a intervenir però no dret a vot.

Resum de la jornada

La jornada ha començat a primera hora del matí amb la presentació de la proposta i amb la decisió d'expressar-se per vot secret. En la votació del migdia ja s'ha resolt molt frec a frec: 1.418 persones a favor del 'no', és a dir, el 47,14% dels 3.008 vot; i 1.359 vots, un 45,7%, a favor d'acceptar la proposta. En aquesta primera ronda, s'ha descartat el quart dels escenaris, que contemplava l'abstenció de la CUP al ple d'investidura, rebutjava el consell de presidència amb Artur Mas i l'acord polític, i instava JxSí a buscar nous suports.

En la segona ronda s'ha evidenciat encara més l'empat tècnic entre els dos blocs. Els del 'no' s'han imposat per un ajustat 49,7% (1.512 vots) als del 'sí' que, amb un 48,71%, han sumat 1.482 vots. Un resultat molt ajustat que ha conduït l'assemblea dels cupaires a una tercera i última votació entre aquestes dues opcions, ja que el tercer escenari que hi havia en joc a la ronda de les 4 de la tarda -rebutjar l'acord polític però afavorir la investidura per evitar eleccions- ha quedat eliminada en obtenir només 28 vots, el 0,92%. La tercera i última votació és la que ha acabat en empat.