El nou arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, va afirmar ahir durant la seva proclamació que vol començar a conèixer Catalunya per poder-la estimar amb tota la seva ànima i que aquest camí vol fer-lo "lliure de prejudicis, amb un cor obert i una oïda atenta". El fins ara bisbe de Calahorra i La Calzada-Logronyo va assenyalar també que desitja evangelitzar sense "ancorar-se en vells mètodes o en ideologies mundanes" i es va comprometre a estar al costat dels més pobres i necessitats, segons va assenyalar en la seva primera homilia, celebrada a la Catedral barcelonina.

Omella va prendre possessió com a arquebisbe metropolità de Barcelona en un acte litúrgic de lloança i acció de gràcies al qual van assistir 59 cardenals, arquebisbes i bisbes de tot Espanya. Unes 2.500 persones, entre feligresos i alguns turistes, van presenciar la cerimònia, que va comptar amb la presència dels abats dels monestirs de Poblet, Octavi Vilà, i de Montserrat, Josep Maria Soler.

En l'acte, presidit pel Nunci apostòlic a Espanya i Andorra, Monsenyor Renzo Fratini, també hi va intervenir el fins ara arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, que va recordar que un dels seus objectius durant els últims anys ha estat "intensificar la solidaritat amb els més necessitats de la diòcesi" i va exalçar la feina de Càritas i les parròquies barcelonines.

En aquesta mateixa línia es va comprometre el nou arquebisbe, que va indicar: "Vull dir clarament que vinc a recollir el llibre on estan escrits els grans esdeveniments que aquesta església ha viscut al llarg de la seva història, especialment la més recent". Va garantir, a més, que arriba a Barcelona disposat a "escoltar", i que vol fer-ho "lliure de prejudicis, amb un cor obert i una oïda atenta". "Vull caminar amb vosaltres en la recerca de la llum que ve del ?Se?nyor", va indicar, en un camí que vol recórrer "braç a braç" amb els feligresos, perquè "tots som i formem l'Església".

En la seva primera celebració, Omella va intercalar fragments en català i castellà.