Queden tres dies perquè 3.577 militants i simpatitzants de la CUP decideixin quina és la posició de l'organització sobre la proposta de Junts Pel Sí i acceptin o no la investidura d'Artur Mas. Ahir es va fer públic un document d'anàlisi de les conseqüències de l'acord i del desacord -i la conseqüent convocatòria d'eleccions- per tal de fomentar la reflexió entre la militància.

Algunes assemblees territorials també van voler fer públic el seu posicionament. Poble lliure i el Col·lectiu Drassanes defensen, per exemple, l'acord amb JxSí per impulsar el procés i «afeblir» CDC i les aspiracions electorals d'En Comú Podem. Opinió totalment contrària a la que prenen Lluita Internacionalista, Corrent Roig i l'Alternativa d'Esquerres del Prat, que creuen que acceptar a Mas posaria en qüestió la continuïtat de la CUP com a força rupturista i anticapitalista.

Com a organització, la CUP no prendrà una decisió definitiva sobre el tema fins a conèixer el resultat de les votacions de diumenge. En tot cas, per facilitar la reflexió de la militància, ja ha fet públic un document que recull les opinions de diferents assemblees territorials i que analitza els escenaris que s'obririen en funció de si s'accepta o no la proposta d'acord de Junts Pel Sí.

El document, de 55 pàgines, analitza el context actual i recorda el paper rellevant de la CUP, començant pel fet que de la decisió de l'assemblea sortirà el proper Govern o es provocarà la dissolució prematura de la legislatura. En general, els cupaires accepten que tant l'acord com el desacord amb Junts Pel Sí provocarà renúncies en la CUP. Investir Mas significa acceptar que el president d'un partit afectat per múltiples casos de corrupció, responsable de nombroses retallades durant els darrers anys i ideològicament a les antípodes de l'esquerra anticapitalista continuaria encapçalant el procés sobiranista.

Alhora, es crearia un govern «per mantenir la confrontació amb l'Estat» i s'iniciaria el procés de ruptura. Unes noves eleccions podrien trencar «l'hegemonia» de CDC i convertir ERC en el partit majoritari, facilitant l'acord des de les esquerres. A més, s'acabaria amb el «xantatge polític» del «sense Mas no hi ha procés».

Per contra, «eliminarien» el concepte plebiscitari del 27-S, impedirien iniciar de forma immediata el procés d'independència i el desplegament del pla de xoc, i el paper de la CUP podria perdre incidència en cas que el seu nombre de diputats no fos decisiu per configurar majories.

Són alguns dels pros i contres que s'inclouen en el document de reflexió que s'ha penjat aquest dijous a la web de la CUP. Diumenge la militància haurà de decidir entre 4 escenaris. Acceptar la proposta de JxSí i investir Mas; acceptar la proposta però reclamar un canvi de candidat; acceptar la investidura de Mas però no el document d'acord; o rebutjar tant la investidura com la proposta d'acord.