CDC i ERC han demanat responsabilitat a la CUP a dos dies de la transcendent assemblea dels cupaires. Josep Rull, de CDC, i Gabriel Rufián, d'ERC, ha fet aquestes declaracions després de l'ofrena floral a la tomba de Francesc Macià al cementiri de Montjuïc. En aquest context, el president en funcions de la Generalitat Artur Mas ha reclamat que no hi hagi interferències en l'assemblea de la CUP i "menys" seves. La president del Parlament, Carme Forcadell, espera que s'acabi l'any amb un president investit i s'ha mostrat convençuda que "la CUP estarà a l'alçada del moment històric que s'està vivint".

"Si em pregunten per l'assemblea de la CUP el més intel·ligent és no parlar-ne", ha manifestat Mas des del cementiri de Montjuïc després de l'ofrena a Macià. "Qualsevol cosa que digui avui es pot interpretar en un sentit o en un altre i potser de forma esbiaixada". En aquest sentit, ha remarcat que ara la CUP ha de fer la seva feina que "és fer la seva reflexió i prendre les seves decisions i en funció d'això hi haurà un panorama polític o un altra i després correspondrà a uns altres prendre les decisions definitives". Mas ha assenyalat que ara la CUP ha de fer la seva assemblea "sense interferències. I menys meves", ha afegit, "perquè podrien ser mal interpretades".

El coordinador general de CDC Josep Rull ha dit que han negociat des de "l'actitud més seriosa i rigorosa per complir el mandat democràtic del 27 de setembre. Ho hem posat tot sobre la taula perquè allò que els catalans ens van demanar que féssim es pogués fer". Rull ha dit que han "tingut un alt nivell de responsabilitat" i ha assenyalat que vol creure que tots assumiran "aquesta nivell de responsabilitat que passa per dir que primer decidim com a país i després el poble el Catalunya decidirà com vol que sigui aquest país". En aquest context, ha manifestat que "ara la prioritat es que nosaltres puguem decidir per nosaltres mateixos".

Ha declarat que s'ha "d'entendre que aquesta és una cruïlla històrica i un moment excepcional" i ha reclamat "no desaprofitar aquest moment i aquesta oportunitat per esdevenir un poble i una nació lliure".

Per la seva part, Gabirel Rufián, que va ser cap de llista d'ERC el 20-D, que esperen que es produeixi un acord aquest diumenge. "La CUP ha demostrat una enorme responsabilitat en tot aquest procés i estem segurs que així seguirà", ha manifestat. Ha declarat que no es tracta que guanyi un polític o un partit, sinó el país.

Sobre el posicionament d'un centenar de regidors de la CUP que han signat un manifest a favor d'un acord amb Junts pel Sí, Rufián ha declarat que "tots els manifests, posicionaments i declaracions que estan a favor de respectar el que la gent ha votat són positius. Esperem el millor pel diumenge i que al final es tiri endavant perquè és el que la gent va votar".

Antoni Castellà, de Demòcrates de Catalunya, espera que diumenge es desencalli el debat i que hi pugui haver president. "És la decisió més històrica en els darrers 300 anys, totes les posicions són legítimes, però cada una de les persones de l'assemblea han de ser conscients que el mandat del poble de Catalunya no pot esperar".

Forcadell demana a la CUP estar l'alçada del moment històric

Per la seva part, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, creu que s'acabarà l'any amb un president investit. "M'agradaria perquè això ajudaria a fer realitat aquest somni del president Macià i de molts catalans". S'ha mostrat convençuda que la CUP "estarà a l'alçada del moment històric que s'està vivint. Ho ha estat sempre i crec que ho tornarà a estar".