Els negociadors de Junts pel Sí i la CUP han tancat una proposta per "eixamplar la base social a favor d'una república catalana" que inclou "un Govern de transició" amb una presidència coral -poders repartits entre quatre persones- i un procés sobiranista amb "seguretat jurídica".

En una conferència de premsa al Parlament, el diputat de Junts pel Sí Raül Romeva ha presentat aquest dimarts al matí "la proposta d'acord", treballada amb la CUP els últims dos mesos i que la CUP elevarà a la seva Assemblea Nacional del pròxim dia 27 de desembre perquè l'avali.

Romeva ha recalcat que no hi ha canvi sobre el candidat a la presidència de la Generalitat, que segueix sent Artur Mas, i ha indicat que el document també inclou un "procés constituent cap a una república catalana" que cal fer, ha dit, amb "seguretat jurídica", a més d'un pla de xoc social contra pobresa i desnonaments.

Presidència en comptes de president

El diputat de JxSí, que ha comparegut acompanyat dels principals negociadors de la coalició, ha subratllat que políticament el que s'investiria "no seria un president, sinó una presidència", encara que ha admès que des del punt de vista legal no hi hauria canvis i el Parlament elegiria un únic president.

Així ho obliga l'Estatut, que fixa que només hi pot haver un president de la Generalitat amb les seves corresponents prerrogatives que no s'alterarien, encara que sense perjudici que tot això es pugui canviar en un eventual Estat català, que tindria la seva constitució.

No obstant això, Romeva ha incidit que Mas no seria un president d'un govern "autonòmic", sinó que lideraria amb tres persones més -amb tota probabilitat el mateix Romeva, Oriol Junqueras i Neus Munté- "una presidència per a la transició entre l'estatus actual" i una "república catalana".

El que va ser cap de llista de Junts pel Sí el 27S ha indicat que en les converses no s'ha acordat l'equilibri de vots de la CUP de cara a la investidura, per a la qual es requeririen almenys dos favorables i vuit abstencions del partit antisistema.

JxSí ha presentat aquesta proposta perquè la CUP -que aquesta tarda ha convocat una conferència de premsa- la sotmeti a l'Assemblea Nacional el pròxim 27 de desembre. Aquest òrgan de decisió dels cupaires votarà sobre quatre escenaris: acceptar l'acord polític i donar suport a Mas, rebutjar les dues coses i treballar per buscar un candidat de consens; donar suport a Mas però rebutjar l'acord polític; i finalment descartar-ho tot i emplaçar JxSí a buscar suport en altres grups del Parlament.

Romeva ha evitat valorar escenaris alternatius a la CUP al Parlament fins que es pronunciï l'Assemblea i, davant la pregunta de si el procés s'aturaria davant una oferta de referèndum per part de l'Estat, ha remarcat: "Hi ha una oferta de referèndum?".

Pel que fa al procés cap a la independència, Romeva ha recalcat que cal procedir "amb totes les garanties jurídiques", de manera que la prioritat del Govern serà, ha dit, constituir les "estructures d'Estat" i els nous marcs legals necessaris per a la transició. Un procés que Romeva ha subratllat que ha de ser "escrupolosament democràtic", ja que "comença a les urnes -del 27S- i acaba a les urnes" amb unes eleccions "constituents" i un referèndum per ratificar la hipotètica constitució catalana.

En relació amb el pla de xoc social, ha explicat que inclou una xifra "quantiosa però assumible" que s'elevaria a uns 270 milions d'euros per a, principalment, dependència, salut, pobresa i evitar desnonaments. Romeva també ha indicat que es deixa "en suspens" el BCN World i en el cas d'Aigües Ter Llobregat s'advoca per obrir un "debat de fons".