El Govern va acordar en la reunió del Consell Executiu d'ahir presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la reforma del Tribunal Constitucional -TC-, aprovada l'octubre passat. Per a l'Executiu, la modificació «comporta un canvi qualitatiu important en les funcions encomanades a la institució i pot alterar l'equilibri i el joc de contrapesos amb la resta de poders de l'Estat establerts per la Constitució de 1978».

La reforma habilita el TC per imposar multes coercitives a les autoritats i empleats públics o particulars que incompleixin les seves resolucions, sense fixar cap criteri de gradació, així com per suspendre en les seves funcions aquestes autoritats o empleats públics, un fet que el Govern creu que no s'ajusta al marc legal.

Paral·lelament, el Govern també va acordar interposar un recurs d'inconstitucionalitat en relació amb tres punts de la Llei de Seguretat Nacional de l'Estat espanyol, en considerar que vulnera les competències establertes a l'Estatut en matèria de seguretat pública i protecció civil, així com les de les altres autonomies que tenen competències en aquesta matèria.

En concret, el Govern de la Generalitat recorre contra l'article 4.3 que dissenya l'estratègia de seguretat nacionala l'Estat, que concreta els riscos i amenaces i també analitza l'entorn i apunta les línies d'acció.