El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco va enviar a la presó els dos detinguts dimarts per ?integrar Daesh -un home de 32 anys, veí de Mataró i una jove de 19 de Pájara -Fuerteventura-, tots dos d'origen marroquí- que van arribar a burlar-se dels atemptats de l'11M. Velasco, a petició del fiscal ?Miguel Ángel Carballo, va decretar la ?presó de tots dos per integració en l'organització terrorista Daesh, a la qual havien jurat expressament fidelitat, i per l'ingent activitat durant almenys dos anys -en el cas de l'home podrien arribar a quatre-, de proselitisme i apologia, captació i adoctrinament de gihadistes, han informat fonts jurídiques.

En la seva declaració davant del jutge, l'home va negar els fets que se li imputen, mentre que la jove ho va reconèixer, encara que en descàrrec seu va dir que ho va deixar fa cinc mesos i va admetre també que va arribar a parlar de l'Estat Islàmic en termes elogiosos a la seva germana petita, d'uns 4 o 6 anys.

Els dos detinguts, que havien fet un jurament exprés de fidelitat a Daesh -precursora de l'Estat Islàmic-, manejaven instruments oficials o gairebé oficials de la organització terroristes, com ara assenyalar l'accés a pàgines web clandestines o retuitejaven missatges de Daesh, informació d'accés restringit a qualsevol persona aliena a aquest grup terrorista.

Es dóna el cas que la suposada autora del tiroteig de San ?Bernardino -Estats Units-, que la setmana passada va causar ?juntament a la seva parella la mort de catorze persones en un centre d'ajuda per a discapacitats, també va jurar lleialtat a l'Estat Islàmic.

En la seva labor de proselitisme i apologia, els dos presumptes gihadistes havien difós «massivament» en les xarxes socials i Internet, material amb imatges d'execucions comeses per Daesh acompanyades de comentaris humiliants per a les seves víctimes, i en aquest context van arribar també a burlar-se dels atemptats de l'11M.

A partir d'aquestes detencions a càrrec de la Policia, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va manifestar que tenien capacitat per atemptar a Espanya ja que estaven "en contacte directe" amb els líders operatius del grup gihadista a Síria.

Segons el ministre, formaven part d'una cèl·lula «altament professionalitzada» encarregada de captar, adoctrinar i reclutar gihadistes. Per a això, transmetien una imatge idealitzada de la seva lluita, amb la finalitat de persuadir a joves espanyols susceptibles de ser atrets per l'Estat Islàmic. Respecte a la seva capacitat d'atemptar, s'ha constatat que ja havien abocament amenaces de mort contra França i Espanya, a més de contra persones d'altres grups religiosos incitant a atemptar contra tots aquells que no professessin el seu ideari.

Nou web activat pel Govern

El conseller d'Interior, Jordi Jané, va demanar ahir als ciutadans que col·laborin en la prevenció de l'amenaça gihadista aportant dades que els semblin sospitoses al web que ha activat la Generalitat per donar informació, apagar falsos rumors i recollir denúncies sobre terrorisme.

En declaracions als periodistes a Valls, on va presidir una reunió de la junta de seguretat local, Jané va ressaltar que aquesta web, que es va activar ahir, està ja totalment operativa, amb l'objectiu de convertir-se en una eina per donar informació a la ciutadania i ser també un element més de prevenció davant el terrorisme gihadista.

«Esperem que les persones ens ajudin. El web té un punt d'interactiu. Esperem aquesta col·laboració ciutadana. Quan tinguin alguna notícia que pugui semblar sospitosa, tenen en el web l'eina per no únicament rebre, sinó també per aportar informació que pot ser molt valuosa per a la societat en el seu conjunt davant una amenaça de la qual ningú està exclòs», va indicar.

El web, la creació del qual va ser acordada en el Consell de Seguretat del govern català celebrat el passat 1 de desembre sota la presidència d'Artur Mas, informa als ciutadans sobre què significa l'actual nivell d'alerta antiterrorista, situat en el punt 4 d'una escala de l'1 al 5. També potència la comunicació directa entre la ciutadania i els Mossos, amb una plantilla específica que ajuda a les persones a donar a conèixer a la policia catalana «fets rellevants».