El president de la Generalitat, Artur Mas, va signar ahir a París, en nom del Govern català, el compromís de l'Aliança d'Estats i Regions pel Clima, que preveu en particular una reducció d'emissions del 55% per al 2050 en els 44 territoris

Mas, que va intervenir en una reunió d'aquesta aliança d'entitats subestatals organitzada en paral·lel a la cimera sobre el canvi climàtic -COP21-, va fer un breu discurs en anglès previ a la seva rúbrica, en què va destacar la importància d'adaptar-se a l'escalfament global. «Des del govern de Catalunya -va afirmar-, nosaltres donem suport als esforços per a l'adaptació. L'adaptació és un element vital d'una estratègia completa per afrontar el canvi climàtic».

El president va assenyalar que les entitats que formen part de l'aliança, en les que viuen 325 milions de persones i suposen un 12 % del producte interior brut -PIB- global, estan «en primera línia per a l'adaptació» i que els seus governs tenen una sèrie de reptes propis al costat de les administracions locals.

La iniciativa d'aquest conjunt d'Estats i Regions planteja passar d'unes emissions anuals de diòxid de carboni -CO2- de 2,81 gigatones anuals actualment a 1,28 gigatones a l'horitzó de 2050.

Al costat de Mas -que va estar acompanyat pel seu conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila- estava el lehendakari basc, Íñigo Urkullu, un dels tres copresidents de l'aliança, igual que el president del govern d'Austràlia del Sud, Jay Weatherill, i el primer ministre de Quebec, Philippe Couillard.

També van assistir, entre d'altres responsables de les entitats que formen part del grup el governador de Califòrnia, Jerry Brown, o la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon.

Tant Artur Mas com Íñigo Urkullu van intervenir ahir a la tarda al centre de negociacions de la COP21 a Le Bourget, al nord de París, per presentar la iniciativa de l'aliança.