La tardor de 2015 es pot qualificar de seca i amb temperatures normals a gran part de Catalunya, segons les primeres dades recollides pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). No obstant això, i pel que fa a pluviometria, ha estat una estació plujosa a zones elevades del Pirineu i Prepirineu, així com a les comarques del Tarragonès, Alt Camp i Baix Camp. I ha estat molt seca -amb precipitacions totals inferiors al 30% de la mitjana climàtica- en un sector molt reduït a cavall de les comarques de l'Urgell i el Pla d'Urgell. Pel que fa a temperatures, la tardor ha estat especialment càlida a amplis sectors de la meitat est -especialment al prelitoral- i moderadament freda en algunes comarques de Ponent a causa de la presència de boira durant bona part del mes de novembre.

Si es pren com a referència els valors de 15 sèries climàtiques històriques repartides pel país, la temperatura de la tardor ha estat per damunt de la mitjana climàtica, però "sense estridències". Aquest és el resultat d'un setembre lleugerament fred en general, però normal a sectors interiors de l'Alt Empordà, serra de l'Albera i punts de la conca del riu Anoia. L'octubre, per la seva banda, va ser normal a gran part del país. Va resultar lleugerament càlid a punts de la depressió Central, del litoral i prelitoral i lleugerament fred a les parts més elevades del Pirineu occidental, Prepirineu central, serra de Prades, massís del Port, cap de Creus i extrem sud-occidental de la comarca del Segrià.

Finalment, el novembre ha resultat càlid arreu, i fins i tot molt càlid a les parts més elevades del territori, una anomalia tèrmica motivada per la presència d'un potent anticicló de caràcter càlid que va afectar el Principat durant bona part del mes.

Tardor molt seca a l'Urgell i el Pla d'Urgell

La tardor de 2015, per contra del què és habitual a Catalunya, ha resultat una estació seca a pràcticament tot el país i, fins i tot molt seca, amb precipitacions totals inferiors al 30% de la mitjana climàtica, a un sector molt reduït a cavall de les comarques de l'Urgell i el Pla d'Urgell. En canvi, es pot qualificar de plujosa a punts del litoral tarragoní, com a resultat principalment de l'episodi de precipitació abundant que va afectar a aquesta zona el passat mes de setembre, i també a cotes altes del Pirineu i Prepirineu. A la resta del Pirineu, així com a una estreta franja que comprèn l'oest del Prepirineu oriental i de la Catalunya central i part de les comarques de la Segarra, l'Anoia, l'Alt i Baix Camp i el Tarragonès, la tardor ha estat pluviomètricament normal.

Setembre plujós al Camp de Tarragona

El setembre va ser normal o plujós a bona part de la meitat nord del país i a punts del litoral tarragoní, i fins i tot molt plujós al extrem nord de la costa Brava, part central del Berguedà i la conca del riu Francolí, si bé va resultar sec a la resta de Catalunya, i fins i tot molt sec a àmplies zones de la depressió de l'Ebre. L'octubre es va caracteritzar per presentar dèficit de precipitació a gran part del país, i com el setembre, va ser molt sec a la depressió de l'Ebre i també a àmplies zones de la depressió Central i del quadrant nord-est. En canvi, a punts aïllats del Pirineu, Prepirineu, nord del Barcelonès i sud del Maresme va resultar normal o plujós.

El novembre, per la seva banda, ha estat sec al litoral Central i Nord, desembocadura dels rius Ebre i Francolí, meitat oriental de la depressió Central, Prepirineu occidental i zones de la plana de Lleida. En canvi, ha resultat plujós a gran part del Pirineu, massís del Montseny, àmplies zones de la meitat occidental de la depressió Central, conca superior del riu Segre i extrem sud del Vallès Occidental, i fins i tot molt plujós a les parts més elevades del Ripollès i Pallars Sobirà, la plana de Lleida, massís del Port, Altiplà Central i extrem sud de la Ribera d'Ebre.