El president català, Artur Mas, va realitzar ahir un homenatge a les víctimes dels atemptats gihadistes a la plaça de la República de París, on va aprofitar per criticar el Govern central per "utilitzar" el tema antiterrorista, "que hauria de ser sagrat", com a "lluita partidista".

Mas va fer així una ofrena floral a la plaça de la República de París en homenatge "al poble francès i a les víctimes de l'atemptat terrorista" del passat 13 de novembre, "i a la humanitat, que el que vol és lluitar contra aquesta barbàrie".

El cap de l'Executiu va voler iniciar així el seu programa oficial a la capital francesa, on es va translladar per participar en la Cimera del canvi climàtic.

Segons un comunicat de la Generalitat, Mas va assegurar que "la dicotomia entre seguretat i llibertat sempre és present en el debat de les nostres societats modernes i l'equilibri és difícil, sobretot, després d'uns atemptats de la magnitud i l'impacte social com els de París".

Per això, el president va demanar "no perdre la perspectiva del temps a llarg termini" perquè, va dir, "no podem convertir els nostres estats en uns estats policials, ni aquest tipus d'atemptats poden servir d'excusa als estats perquè es carreguin els guanys de llibertat que han assolit les societats modernes en les últimes dècades. La llibertat és un dels grans valors i de les grans conquestes de la nostra societat moderna", va afegir.

En referència a l'actuació en seguretat a Espanya, va deixar clar que "els poders públics ens estem coordinant, encara que a mi no se'm va convidar als contactes institucionals en matèria terrorista, però això va ser per altres raons".

I va afegir: "a nivell de policia hi ha coordinació, treball en comú, es fa tot el que toca fer, sabent que la seguretat total no existeix i per tant el risc zero, tampoc, però fem tot el possible per minimitzar el risc i perquè tinguem la màxima seguretat en tot moment".

I en aquesta mateixa línia, va insistir que "les policies treballen en col·laboració, com s'ha de fer, i, per tant, el fet que a mi se m'inclogui o no en els contactes institucionals, sobre la pràctica no té un efecte directe, però explica moltes coses, explica fins a quin punt, en algun moment, alguns representants d'Espanya poden arribar a utilitzar fins i tot el tema antiterrorista, que hauria de ser sagrat, per la lluita partidista".

El president va assegurar que aquesta actitud de l'Estat "és altament lamentable, molt criticable, demostra una poca qualitat democràtica, però és el que hi ha, i si això funciona així ho hem d'intentar resoldre, però no posar mai en perill la col·laboració entre les forces de seguretat".

Cimera del clima

En el marc del desplaçament, el president també va participar en la Cimera del canvi climàtic acompanyat pel conseller Santi Vila, i el secretari d'Afers Estrangers i de la Unió Europea, Roger Albinyana.

Artur Mas va assegurar que Catalunya, amb la seva participació en la cimera del clima que se celebra a París, vol enviar el missatge que es pren "molt seriosament" la lluita contra el canvi climàtic. "No estem actuant com una regió, que podríem, sinó com si fóssim un estat, no des d'un punt de vista legal, però sí institucional, polític i operatiu", va afirmar, després d'anunciar que el govern català té a punt un projecte de llei per enviar al Parlament sobre el canvi climàtic, "pioner" a Espanya.

Mas va defensar que Catalunya ha estat capaç de "complir de llarg" amb els protocols de Kyoto i que preveu que les emissions de gasos d'efecte hivernacle quedin per sota dels límits fixats amb vista al període 2020-2030.