El cardenal Lluís Martínez Sistach va demanar ahir que no es traspassi a l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol la possible responsabilitat penal dels seus fills perquè "una cosa és el pare i una altra són els fills".

Martínez Sistach es va expressar en aquesta línia respecte al cas Pujol durant una entrevista a Catalunya Ràdio en què va subratllar que l'expresident "ha estat un referent per a Catalunya i també d'honestedat". "Una cosa és el pare i una altra són els fills. Això s'ha de tenir en compte. Si ho barregem tot... El pare té responsabilitat dels fills fins que són majors d'edat. Ha fet (Pujol) coses molt bones i potser n'ha fet altres de no tan bones, però això ha de decidir-ho un jutge", va postil·lar.

D'altra banda, el cardenal, que es retirarà com a arquebisbe de Barcelona el pròxim 26 de desembre, va assenyalar que encara té moltes tasques per realitzar, entre elles, treballar a favor de la beatificació de l'arquitecte Antoni Gaudí.

Les paraules de Sistach van arribar l'endemà que la titular del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona, Beatriz Balfagón, acordés inhibir-se a favor del jutge José de la Mata, de l'Audiència Nacional, que investiga els negocis de Jordi Pujol Ferrusola -qui va administrar durant un temps la fortuna d'Andorra-, per entendre que existeix una "estreta vinculació" entre les dues causes.

La jutge sospita que l'expresident català va ser propietari "a l'ombra" d'un dels comptes que la família tenia a Andorra, on creu que el clan va ocultar la seva fortuna amb el propòsit d'"encobrir l'origen delictiu dels diners". Balfagón es remet a les dades bancàries obtingudes a través de la comissió rogatòria lliurada per Andorra, de les quals es desprèn que des de l'any 1992 tots els germans Pujol Ferrusola són o han estat titulars de comptes bancaris en aquell país i que també "ho són o ho han estat els seus pares, i crida l'atenció que un dels comptes era propietat a l'ombra de Jordi Pujol i Soley, com es desprèn d'una carta manuscrita per ell mateix en què ho reconeix així".