05 de desembre de 2015
05.12.2015

Les 20 mesures del pla de xoc de JxSí

05.12.2015 | 06:30

Junts pel Sí ha posat sobre la taula de negociació amb la CUP un pla de xoc de 20 mesures. Tal com va avançar ahir el diari Ara, les propostes aborden diversos àmbits, des de garantir el 100% de l'alimentació dels infants i combatre la pobresa energètica fins a mesures més polítiques com fixar un salari mínim interprofessional de fins a 1.000 euros mensuals o retirar els concerts educatius que caduquin als centres d'educació que separin els alumnes per sexe.
El document també proposa instaurar la dació en pagament i establir una renda mínima d'inserció. En l'àmbit de la salut es proposa reduir un 50% les llistes d'espera per a la primera visita a l'especialista i garantir la prestació de dependència a totes les persones.
Tres de les vint propostes de Junts pel Sí es podrien aplicar en un escenari de pròrroga pressupostària. Es tracta de la plena cobertura de l'alimentació per als infants; garantir l'accés al subministrament d'aigua, gas i electricitat per a les famílies en situació de pobresa i finançant un fons contra aquesta xacra i l'aplicació d'una llei de mesures urgents per afrontar l'emergència en matèria d'habitatge per al reallotjament de desnonats.
Altres mesures, que necessitarien l'aprovació d'uns nous comptes, són la reducció a la meitat per a la primera visita a l'especialista i per a proves diagnòstiques complementàries i un 10% en les operacions quirúrgiques no greus; l'aplicació de la renda mínima d'inserció i retallar-ne les restriccions; una prestació de dependències per a les persones que en tenen reconegut el dret; tendir a cobrir la demanda de places a escoles bressol i igualar percentatges de parc públic d'habitatge a la mitjana europea recuperar la Llei de Barris, on s'impulsarien projectes proposats pels Ajuntaments.
En matèria política i fiscal, JxSí proposa aprova fixar una salari mínim de 1.000 euros, un 60% del salari mitjà, tal com recomana ala Carta Social Europea; la creació d'un banc públic a partir de l'Institut Català de Finances i d'una policia fiscal que persegueixi el frau (en el marc d'una Hisenda pròpia) i fomentar l'economia social i cooperativa, entre d'altres.
Per últim, proposa reformes fiscals com reinstaurar l'impost a la banca i els tributs verds frenats pel Tribunal Constitucional, primar l'autoconsum de les renovables i impulsar un pacte per assolir un 100% de producció d'energies renovables el 2050, i retirar els concerts educatius dels centres d'educació no mixtos quan caduquin i no atorgar-ne de nous.
Sobre les propostes, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va assegurar que el pla de xoc social que negocien JxSí i la CUP està molt avançat i que serà "financerament sostenible" en el context actual.
Per la seva part, el diputat de la CUP Benet Salellas va celebrar que les negociacions estiguin en "fase resolutiva" i veu la proposta de JxSí com el "primer exercici de concreció" tot i que és un "punt de partida molt incomplet", va dir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook