Les advocades d'Ester Quintana demanen nou anys de presó i nou d'inhabilitació per ser policies per als dos mossos d'Esquadra acusats d'haver-li disparat una pilota de goma que li va extirpar l'ull esquerre durant la vaga general del novembre del 2012. L'escrit d'acusació assegura que l'escopeter va disparar una "arma de guerra" que aquell dia estava prohibida i, a més, ho va fer en un moment i una zona on no hi havia aldarulls ni risc per a cap persona o propietat.

La fiscalia demana dos anys de presó i quatre d'inhabilitació pel mateix escopeter i el sotsinspector que comandava la seva unitat d'antiavalots per un delicte de lesions per imprudència greu. En el seu escrit, l'acusació particular assegura que el subinspector i l'escopeter anaven a la furgoneta Dragó-40, que liderava dues furgonetes més. Cap a les 20.45 hores van arribar al Passeig de Gràcia per la Gran Via, procedents de la Rambla Catalunya.

Allà la situació era relativament tranquil·la, amb alguns manifestants que ja marxaven cap a casa. El director general de la Policia, Manel Prat, no havia donat l'ordre de disparar pilotes de goma en tot el dia i fins i tot les salves sense projectil estaven vetades. Els dos acusats van baixar de la furgoneta i el sotsinspector hauria ordenat a l'escopeter disparar una pilota de goma, qualificada "d'arma de guerra".

La representació de Quintana assegura que els agents coneixen el risc que poden produir aquestes pilotes i que era un "despropòsit" disparar amb vianants a menys de 30 metres de distància, quan el protocol exigeix que estiguin a més de 50 metres, i sempre que hi hagi un risc alt per a persones o béns.

A més, assegura que el sotsinspector seria igualment responsable dels fets encara que no hagués donat l'ordre, ja que ell era el responsable de l'actuació de tots els seus agents, mentre que l'escopeter també seria responsable encara que hagués rebut l'ordre, ja que el principi d'obediència deguda no es pot aplicar en casos de vulneració de la llei o de les instruccions internes.

Per això, l'acusació particular els considera culpables a tots dos i en demana l'empresonament i la inhabilitació per ser policies durant nou anys.Quintana ja va arribar a un acord econòmic amb la Generalitat i serà indemnitzada amb 261.000 euros, però l'acord deixava oberta la via penal. Quintana ha estat operada sis vegades i encara està pendent d'alguna intervenció quirúrgica.