El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha avisat aquest dimarts la CUP que el procés no avançarà "vetant" i que l'actitud que està demostrant fa que "un munt de gent baixi del tren" de l'independentisme perquè té la sensació que les decisions les pren aquell que té menys força i menys vots al Parlament. "La premissa del procés han estat els vots i les urnes, no vetar un o l'altre. Vetar ja ho fa l'estat espanyol, amb les finances, les competències, la projecció internacional", ha argumentat durant l'entrega XIXè Premi Ramon Trias Fargas d'assaig polític, a la fundació CatDem. Mas ha constatat que a Catalunya "falta més gent entrenada en anar a favor i no obsessionada amb anar a la contra".

Mas s'ha pronunciat després de l'últim posicionament de la CUP i ho ha fet sense embuts. Ha negat que la raó que impedeix l'acord sigui un problema entre CDC i els cupaires, per molt que tinguin "diferències tremendes des del punt de vista ideològic i siguin fins i tot antagònics". "El problema real, ha continuat, és "no perdre ningú", i això passarà, al seu parer, si "es dóna la impressió que qui decideix en última instància és qui té menys representació, menys vots". "Llavors hi ha un munt de gent que baixa del tren. Les decisions han de ser equilibrades de tal manera que ningú dels que hi som es perdin", ha argumentat.

En aquest sentit, ha avisat la CUP que un procés de la complexitat del que suposa la independència de Catalunya, "amb gairebé tot en contra, no es pot fer vetant, s'ha de fer votant". Perquè vetar, ha continuat Mas, "ja ho fa l'Estat", i no es poden afegir des de Catalunya més vets dels que ja arriben des de fora. Mas ha lamentat que a Catalunya hi hagi "determinada gent que està més pendent de vetar que no de votar", i ha advertit que "així segur que no es construeix això". Al contrari, la pressió que ve des de fora i que "a vegades és alimentada des de dins" el que fa és "paralitzar i debilitar" el procés.

En aquesta línia, tenint en compte que el procés ha de "nedar contra corrent", s'ha queixat que a Catalunya hi hagi gent "entrenada i obsessionada amb anar a la contra", i ha reclamat a la CUP "flexibilitat i permeabilitat" per tal d'arribar a un acord. I és que Mas ha subratllat que "si cadascú es queda amb la seva posició estricta, pot ser molt coherent i conseqüent amb ell mateix, però això porta a l'immobilisme i al resultat zero".

Ha constatat, en el mateix sentit, que ser autèntic "no vol dir que no moure's mai de la posició", sinó que això vol dir "ser una mica pitjor que tossut". "Quan has d'intentar fer avançar temes molt complexos, és evident que cadascú ha d'intentar trobar un punt de trobada, un punt de conciliació, perquè si no és molt difícil que res avanci", ha reblat.

Mas ha constatat que el resultat del 27-S va donar més força a l'independentisme que coherència interna, i d'aquí vénen els problemes per assolir un acord entre JxSí i la CUP. Tot i que no ha negat la "complexitat" de tot plegat, ha constatat que a Catalunya s'acaben afegint sempre més dificultats als escenaris que ja de per si mateixos són complexes.

El president en funcions ha participat aquest dimarts en l'entrega del XIX Premi Ramon Trias Fargas d'assaig polític, que enguany ha recaigut en Francesc Torralba per l'obra 'Lideratge ètic. L'emergència d'un nou paradigma'.