23 de novembre de 2015
23.11.2015

Montoro: "Catalunya rebrà els diners del FLA quan compleixi"

El ministre encarrega una investigació sobre factures de 1.300 milions que creu que la Generalitat li hauria amagat

23.11.2015 | 12:45

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha assegurat aquest dilluns que la Generalitat tindrà accés als 3.034 milions d'euros del FLA que va aprovar el consell de ministres tan bon punt "compleixi" les noves condicions que li va imposar el passat divendres, quan va establir "controls específics i addicionals" per assegurar que els fons es destinen al pagament a proveïdors i no a "vel·leitats independentistes". Segons Montoro,l'Estat pagarà "quan Catalunya compeixi" però el que ha de fer la Generalitat és "no distreure l'atenció" i gestionar correctament els diners dels ciutadans. D'altra banda, el ministre ha afirmat que ha encarregat a la Intervenció General de l'Estat, l'INE i al Banc d'Espanya que obrin una investigació sobre els 1.300 milions d'euros que segons el Ministeri Catalunya no va comptabilitzar correctament.

El ministre ha aprofitat la seva intervenció a la Conferència sopbre la Estratègia de Fons Europeus 2014-2020 per recordar l'existència de les noves condicions per a Catalunya, que impliquen que la Generalitat disposa de deu dies de termini per certificar totes les factures del 2015, tan les que estan ja executades com les que estan per emetre, així com les previstes per al 2016. La Generalitat anirà rebent els 3.024 milions a mesura que l'interventor redacti un informe mensual favorable que certificarà que els diners es destinen a les finalitats previstes.

Segons Montoro, tan bon punt es compleixin aquests requisits previs es podran fer les primeres transferències, que arribaran en qüestió de dies un cop rebut aquest informe de l'interventor de la Generalitat. Així, segons el ministre, Catalunya cobrarà "quan compleixi" però "el que ha de fer" la Generalitat és "distreure menys l'atenció i dedicar-se a gestionar els recursos que són de tots els catalans i dels ciutadans".

D'acord a les noves condicions imposades per Hisensa el Departament d'Economia està obligat a establir una connexió telemàtica amb la FAJE, des d'on es paguen les factures electròniques, per assegurar la traçabilitat del recorregut de la factura i el seu pagament. A més, l'interventor de la Generalitat haurà d'informar mensualment el ministeri del pagament de les factures. D'altra banda les operacions d'endeutament s'aprovaran operació per operació i l'Estat prestarà l'empara necessària als treballadors públics per a l'execució d'aquestes mesures.

Investigació sobre 1.300 milions

D'altra banda, Montoro també ha confirmat que ha encarregat a la Intervenció General de l'Estat, l'INE i el Banc d'Espanya que obrin una investigació sobre els 1.300 milions d'euros que segons el Ministeri Catalunya no va comptabilitzar correctament. Segons el ministre són diners que es corresponen a contractes de col·laboració público-provada de fa més d'una dècada i que la Generalitat hauria tret del calaix aquest 2015.

La investigació la va avançar aquest cap de setmana el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que en un acte a Girona va anunciar que l'executiu tenia intenció d'investigar aquests 1.300 milions que segons va assegurar el ministre "no s'han comptabilitzat correctament ni se n'ha aclarit la destinació". Prèviament, el Ministeri d'Hisenda ja havia enviat una carta a la conselleria on li demanava que corregís el dèficit sobrevingut el 2015 fruit d'aquestes factures de 1.300 milions d'euros i l'acusava d'haver-les tret del calaix sense avisar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook