El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha apadrinat aquest diumenge la llista de la confluència Democràcia i Llibertat -formada per CDC, Demòcrates de Catalunya i Reagrupament- de cara a les eleccions del 20-D i ha assegurat que es tracta de "la llavor d'un nou partit que es materialitzarà el 2016". "Per construir un país nou es requereix un partit nou", ha continuat Mas, que ha parlat d'una nova formació que permeti aglutinar liberals, socialcristians i socialdemòcrates "junts en un gran tronc central". El president i líder de CDC ha volgut recordar també la importància de votar en aquests comicis: "Necessitem gent a Madrid per defensar les decisions que es prenen des de Catalunya", ha etzibat Mas, que ha denunciat també la voluntat de l'Estat "d'escombrar i residualitzar" Catalunya.

"És evident que hi ha una voluntat d'acabar amb el que significa Catalunya i amb el que pot significar en un futur", ha insistit el president de la Generalitat en funcions, que ha assenyalat que volen presentar-se el 20-D per defensar "la dignitat d'un poble, un país, una població, una societat i una nació". "Cal anar a Madrid amb el màxim nombre de diputats i senadors que defensin tots a una i sense tonteries el que decideixen les institucions catalanes", ha reblat Mas, que ha recordat que els 47 escons corresponents a Catalunya "s'ompliran d'una manera o altra" i que no tots defensaran el que diguin les institucions catalanes. "Defensaran el que diguin des del carrer Gènova, Ferraz o el que digui Ciudadanos", ha alertat el president de la Generalitat en funcions.

PP, filla d'AP i el Movimiento

Segons Mas, en el cas que la gent no votés aquest 20-D, "afebliríem les institucions catalanes, el procés sobiranista i el dret a decidir". El líder de Convergència ha volgut recuperar també les crítiques de Rajoy en la seva visita aquest dissabte a Barcelona, on acusava CDC d'haver trencat amb la seva història. "Convergència no ha trencat res sinó que ha evolucionat", l'ha rectificat Mas. "Rajoy només té raó en una cosa i és que CDC no és la mateixa de les darreres dècades, la llàstima és que el PP no evolucioni", ha reflexionat en veu alta el president de la Generalitat en funcions. "El PP és el de sempre i recorda els millors moments de l'Alianza Popular dels 80, filla en bona part del Movimiento Nacional", ha disparat Mas, que ha assegurat que "els tentacles" d'aquella època arriben encara molt lluny.

Finalment, el líder de CDC ha assegurat que la importància de les eleccions per a la seva formació es visualitzen en la figura de Francesc Homs, "la meva mà dreta els darrers anys". "La prova que són eleccions importants és que hi va el qui ha estat el meu primer col·laborador d'aquests anys, Francesc Homs", s'ha referit Mas. Homs ha recollit el guant, ha agraït la confiança i s'ha mostrat "orgullós de pertànyer a Convergència". El cap de llista de Democràcia i Llibertat ha defensat la coalició a tres bandes i ha negat rotundament que s'hagi intentat amagar les sigles de CDC. "Si fas una coalició com aquesta o poses un nom que sembla un joc de lletres inintel·ligible o busques una definició compartida", ha comentat Homs, que ha parlat d'una candidatura formada per gent "profundament honesta".

"Els nostres enemics són com hienes"

"Respondrem amb contundència a Madrid i a tots els casos de corrupció provats. Ja ho hem fet quan ha succeït", ha valorat el candidat de Democràcia i Llibertat, que ha assegurat que van a la capital de l'Estat a defensar una Catalunya que aposta per la independència. "Hi ha una gran majoria al país a favor d'un estat propi. La podem i la sabrem representar", ha puntualitzat Homs, que no ha desaprofitat l'ocasió per carregar les tintes contra "els enemics" de Catalunya fent un paral·lelisme amb els documentals de fauna de la televisió, i la lluita entre les gaseles i les hienes. "El nostre adversari és com les hienes. Se'ns vol menjar, vol sobreviure de les nostres costelles, ens perseguirà tan com pugui i la seva força són les seves mandíbules", ha ironitzat el cap de llista de Democràcia i Llibertat per al 20-D.

"Jo m'identifico més amb les gaseles: voluntat de sobreviure, de progressar, de tirar endavant i de no fer les coses en contra de ningú", ha conclòs Homs.