El secretari general del departament d'Economia, Albert Carreras, ha lamentat la "confusió completa" que han suposat les noves mesures de control financer del govern espanyol sobre la Generalitat. "Estem completament complexos, no sabem quan podrem pagar ni què podrem pagar", ha explicat en una entrevista a Rac 1. Carreras ha dit que, de la publicació de l'ordre ministerial al BOE del dissabte, es desprèn que els 3.034 milions d'euros anunciats del FLA no es rebran ara sinó que el ministeri comunicarà al Govern cada mes en què podrà gastar els diners. El número 2 del departament s'ha mostrat indignat perquè la mesura "és una aplicació inconstitucional de l'article 155" de suspensió de l'autonomia.

Preguntat sobre què se li hauria de dir als farmacèutics sobre quan cobraran els deutes pendents, Carreras ha contestat: "Cadascú que posi una espelma a la seva patrona de preferència; i nosaltres entre tots aixecar un clam perquè és una discriminació humiliant i injusta. No tenim per què a Catalunya tenir un tracte diferent de qualsevol altra autonomia ni suportar aquest nivell d'agressivitat q han tingut amb nosaltres, que l'apliquen contra els proveïdors que no en tenen cap culpa."

Carreras ha recordat que, fins ara, el Departament d'Economia podia saldar els deutes amb els proveïdors quan el ministeri d'Hisenda desbloquejava una part dels diners assignats del FLA. Això era el que s'esperava per a divendres passat, però "ara han canviat les regles" i "el més calent és a l'aigüera". I és que de moment, ha denunciat Carreras, el govern espanyol no ha informat sobre com i quan es pagaran els diners anunciats i tampoc ha concretat quines seran les condicions per rebre'ls.

"Ens han posat una llista de prioritats que és pràcticament tot el pressupost de la Generalitat" i que passa per totes les polítiques de benestar social, salut, universitats i ensenyament, uns conceptes que, junts, representen una despesa d'entre 15 i 16.000 milions d'euros. "I per això em donen 3.000 milions a terminis [mensuals]. Això com ho faig?", s'ha preguntat Carreras, que ha lamentat la confusió creada. "Es com si haguessin entrat, ho haguessin remenat tot i ho haguessin deixat tot desendreçat", ha afegit.

El número 2 del Departament d'Economia ha confiat que finalment l'Estat doni un "pas enrere" perquè la situació actual és "insostenible". Albert Carreras ha criticat que la mesura del ministeri d'Hisenda "no dóna cap tranquil·litat als proveïdors, que normalment cobraven del FLA, i que ara estan tant o més desconcertats que nosaltres, perquè han canviat tots els criteris". "És una intervenció completa i exhaustiva de les finances de la Generalitat", ha reblat.

Carreras ha titllat de "falsa" l'acusació del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, d'haver amagat els 1.300 milions d'euros que ara s'han de computar com a part del dèficit. "És una gesticulació electoral de la més baixa", ha insistit. El secretari general d'Economia ha recordat que aquests diners corresponen a obres de carreteres i presons que la generalitat va executar entre el 2005 i el 2013 sota una fórmula de col·laboració público-privada. En un passat aquest tipus d'operacions no computaven per al dèficit però Eurostat ha canviat el criteri i ara s'han de computar en el pressupost del 2015, si bé són d'anys passat. "No representen despesa nova sobre l'any 15 de cap manera (...) i ells ho saben molt bé", ha defensat.