El Consell d'Estat és el màxim òrgan consultiu del Govern espanyol i està presidit per l'exministre de Sanitat del primer govern de José María Aznar, José Manuel Romay de Beccaría.

La Comissió Permanent està formada per vuit membres i està presidida per l'exministre de Justícia i jurista nascut a Lleida, Landelino Lavilla.

Alguns dels seus membres són el «pare» de la Constitució Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, l'expresident del TC Miguel Rodríguez-Piñero, l'expresident del Tribunal Suprem, Fernando Ledesma, el president del?Banc d'Espanya, Luis María Linde, el cap de l'Estat major de la Defensa, Fernando García Sánchez i l'exvicepresidenta del Govern espanyol María Teresa Fernández de la Vega. Pel Consell d'Estat han passat també expresidents del Govern com José María Aznar o José Luis Rodríguez Zapatero.

Ahir, el Consell d'Estat va rebre ja la petició formal del Govern perquè dictamini la declaració d'inici del procés cap a la independència aprovada pel Parlament de Catalunya, que va començar a estudiar ahir a la tarda.

Fonts d'aquesta institució van confirmar a Efe que la petició del Govern, que van lliurar el secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, i el subsecretari de Presidència del Govern, Federico Ramos de Armas, es va registrar minuts després de les cinc de la tarda.

L'expedient conté la declaració íntegra aprovada ahir pel Parlament, així com un ofici signat pel president del Govern, Mariano Rajoy, en el que se sol·licita el preceptiu dictamen al Consell d'Estat en el termini de 24 hores per poder recórrer al Tribunal Constitucional. L'expedient va passar a la secció primera del Consell d'Estat, que presideix Landelino Lavilla.