L'augment de taxes universitàries del 66% que es va implantar el curs 2012-2013 ha situat Catalunya en la comunitat autònoma on estudiar a la universitat és més car. De mitjana, el preu del crèdit de grau matriculat per primera vegada és de 33,52 euros, perquè pot variar entre els estudis més experimentals, on s'enfila fins els 39,53, i els menys experimentals, que no arriba a 26 euros. Amb aquestes xifres, la universitat a Catalunya resulta tres vegades més cara que a Galícia, la comunitat amb uns preus públics més econòmics, amb el crèdit a 11,89 euros. Segons les dades recollides pel Ministeri d'Educació, totes les comunitats han congelat els preus excepte Madrid, que els ha rebaixat un 10%.

'L'estadística de preus públics universitaris' que publica el Ministeri d'Educació recollint les dades de les diferents universitats públiques espanyoles assenyala que el preu mitjà del crèdit a totes les comunitats és de 18, 50. Per tant, a Catalunya gairebé es duplica aquest preu, ja que estudiar a la universitat implica pagar, de mitjana, 33,52 euros per cada crèdit matriculat. Amb aquests preus, estudiar a Galícia és tres vegades més barat ja que és la comunitat amb les taxes més baixes que deixen el crèdit a 11,89 euros.

Els preus dels graus depenen en bona part, de l'experimentalitat dels estudis. En aquest sentit, Catalunya es mou des dels 25,27 en els graus menys experimentals fins als 39, 53, i és també la més cara en els dos extrems de la taula.

Totes les comunitats autònomes han mantingut els preus públics aquest darrer curs, després que anys anteriors s'hagin experimentat augments considerables com és el cas català, del 66%, o Canàries del 41% i al País Valencià, on es van augmentar. Madrid ha estat l'única comunitat que ha rebaixat preus, al voltant d'un 10%.

Pel que fa als preus dels màsters, Catalunya també és la comunitat autònoma més cara. Cada crèdit, de mitjana, costa 41,17 euros, mentre que a Andalusia val 13,41, una xifra lleugerament inferior a la de l'any passat, que era de 16,41. Madrid és la segona comunitat més cara, però respecta l'any passat, ha rebaixat les taxes també un 10% i ha passat de costar 43,23 euros a 40,35. El preu mitjà del crèdit de màster és de 27,23.