L'exlehendakari Juan José Ibarretxe ha advertit aquest dijous des de Vic que "l'única manera que descarrili el procés és que descarrili a Catalunya". Per això, el líder basc ha demanat que "es cuidi la unió entre el vagó institucional i el social" perquè és "l'única garantia per poder seguir avançant". En la conferència que ha pronunciat a la UVic-UCC sota el títol 'Quan el poble impulsa la política', Ibarretxe també ha destacat que Catalunya "ha donat una lliçó extraordinària als bascos i al món" i ha dit als catalans que "esteu al mapa i a l'agenda". D'altra banda, també ha criticat el paper del TC i l'ha titllat d'"àrbitre políticament comprat" pels dos partits majoritaris, el PP i el PSOE.

L'exlehendakari Juan José Ibarretxe ha elogiat aquest dijous el procés sobiranista català i ha dit que no li agradaria que "els dos vagons, l'institucional i el social, es despengessin". De fet, Ibarretxe creu que la clau "no està a Madrid ni Brussel·les, sinó que la solució està a les nostres mans". Segons ell, els processos de sobirania d'Euskadi i Catalunya "només descarrilaran si descarrilen aquí, i no pas per les amenaces de Madrid o Brussel·les".

D'altra banda, Ibarretxe ha atribuït l'augment de l'independentisme a "la negació de la democràcia per part de l'estat espanyol". "Quan s'impedeix la democràcia el moviment independentista es converteix en imparable", ha assegurat. En la conferència que ha pronunciat a la UVic-UCC també ha vaticinat que l'any 2030 Escòcia, Flandes, el Quebec, Catalunya i Eusakadi seran nous Estats d'Europa.