30 de octubre de 2015
30.10.2015

CDC i ERC planegen anar per separat el 20-D amb un programa comú

La idea és anar a les corts a defensar el sobiranisme sense implicar-se
en la governabilitat

30.10.2015 | 06:30

CDC i ERC ultimen un acord per concórrer a les eleccions generals del 20 de desembre amb llistes separades, encara que amb unitat programàtica, en defensa del full de ruta sobiranista que segueixin les institucions catalanes en aquesta legislatura.
Segons van explicar fonts coneixedores de les converses entre convergents i republicans, les dues formacions estan acabant de perfilar els termes d'aquest pacte, que podrien presentar de forma conjunta per escenificar que no es tracta d'una ruptura de l'aliança de Junts pel Sí (JxS) sinó que l'escenari del 20D és diferent del de les eleccions catalanes del 27S.
De fet, la intenció de CDC i ERC és acudir a les Corts amb la idea de defensar el rumb sobiranista que imprimeixin des de Catalunya el Govern i el Parlament, sense que cap de les dues formacions es plantegi ja implicar-se en la governabilitat espanyola, en un moment de creixent tensió amb l'Estat per l'aposta independentista.
Un dels arguments que esgrimeixen les fonts consultades per justificar la presentació de llistes separades és que el 20D ja no es pot llegir com un «plebiscit» sobre la independència.
Aquesta fase ja està superada, interpreten fonts de CDC i d'ERC, perquè «el 27S ja va servir per visualitzar una majoria independentista al Parlament».
En aquest moment el que està en joc, per a les dues formacions, és aconseguir una veu el més potent i coordinada possible al Congrés i al Senat en defensa dels plans que JxS i la CUP han començat a impulsar, amb la proposta de resolució per declarar des del Parlament l'inici del procés cap a la independència. Per això Convergència i ERC es plantegen acordar uns punts programàtics en comú, per reflectir que fan pinya a Madrid a favor del procés sobiranista i per segellar en certa mesura un pacte de no agressió durant la campanya de les generals del 20D, en plena col·lisió política amb les forces antisobiranistes.

El risc de Ciutadans
Inicialment, des de CDC s'havia suggerit buscar una fórmula unitària semblant a la de JxS per al 27S, en entendre que així es concentraria el suport a una sola candidatura independentista, que podria guanyar amb claredat les eleccions generals a Catalunya i constituir un grup nombrós al congrés amb més de 20 diputats.
En concórrer per separat, CDC i ERC assumeixen el risc que una formació a l'alça com a Ciutadans pugui situar-se com la més votada a Catalunya en les generals, si bé confien en el fet que el sobiranisme tornarà a ser majoritari a les urnes el pròxim 20 de desembre.
Una altra de les fórmules analitzades per les dues formacions consistia a concórrer per separat per al Congrés de Diputats però presentar una llista conjunta per Barcelona o Tarragona per al Senat, amb la finalitat de maximitzar el nombre de senadors independentistes per aquesta circumscripció.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema