El número dos de l'empresa pública Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell, va mantenir ahir silenci davant del jutge, sense determinar si la caixa forta investigada és seva o no i si els 80.000 euros en efectius que s'hi van trobar eren seus, al·legant que el cas està sota secret de sumari, segons ha explicat el seu lletrat, Jordi Ventura.

Rosell i els seus lletrats Andreu Van Den Eyden i Jordi Ventura van estar set hores als jutjats del Vendrell per presenciar l'obertura d'una caixa forta -per a la qual s'ha recorregut a un manyà- i quatre maletins que els investigadors atribueixen a l'alt càrrec de la Generalitat i en els quals hi podria haver documentació relacionada amb el cas del 3%. En declaracions als periodistes a la sortida de les diligències, Ventura va afirmar que el cas està «sota secret de sumari» i va dir que estan esperant que s'aixequi per «explicar i donar justificacions», encara que ja ha avançat: «Estem tremendament tranquils».

I sobre si el seu client havia reconegut com a seva la caixa forta o els maletins i els diners trobats en el seu interior, el lletrat va insistir: «No us puc dir res». En tot cas, el lletrat va considerar que els processos de contractació de la Generalitat es van fer «correctament», almenys des del 2011, any en què Rosell va ingressar a Infraestructures.cat. Precisament, l'advocat del director general d'Infraestructures va dir que el seu client no té capacitat de decisió ni «dóna ordres» sobre les adjudicacions d'obra pública. Segons va detallar, Rosell forma part de la mesa de contractació d'Infraestructures.cat, un òrgan que fa «propostes» i que després, en última instància, són resoltes per un comitè que «vota i decideix a qui s'adjudica una obra».

Avui s'analitza la resta

Després d'esperar més de sis hores perquè un manyà obrís la caixa forta, avui s'estudiarà el contingut de dues de les quatre maletes que encara no s'han analitzat. Els investigadors van analitzar ahir la caixa forta i els quatre maletins -amb documentació que estaria vinculada al suposat 3%- que un testimoni va entregar a la Guàrdia Civil dimecres passat, arran la detenció Rosell, adduint que el propi Rosell els hi hauria donat perquè els guardés després del registre a la seu de CDC del passat mes d'agost.

L'advocat va sortir en defensa de Rosell i va assegurar que «ell mai no ha adjudicat res, ni executa, ni dóna les ordres, ni decideix» sobre la contractació pública, ja que forma part de la mesa de contractació que està formada per sis o vuit persones, segons el cas, i que és la que s'encarrega de fer propostes. Ventura va detallar que és un comitè superior, format per 16 persones, qui vota i decideix a qui s'adjudica una obra. El lletrat va subratllar també que, des que Rosell va assumir el seu càrrec després de les eleccions al Parlament del 2010, només hi ha hagut una queixa de totes les adjudicacions que s'han fet per part d'Infraestructures. «Ell entra el 2011, per la qual cosa allò que succeís abans no és responsabilitat seva perquè estava a l'empresa privad», va manifestar. «Les adjudicacions a Catalunya estan ben fetes», va etzibar Ventura. A més, l'advocat va apuntar que tota la informació relativa als concursos i adjudicacions públiques està documentada a la xarxa i que «la policia s'ho ha endut absolutament tot i té coneixement de totes les persones que han participat en els concursos públics».Per altra banda, l'advocat del conseller delegat de la constructora Copisa, Xavier Tauler, va negar que el seu client afirmés davant del jutge que s'hagués reunit amb l'actual conseller de Justícia, Germà Gordó, per negociar les comissions amb el Govern. Segons informava el portal Okdiario, Tauler hauria admès que va reunir-se amb Gordó i amb els tresorers imputats pel 3%.