El president d'ERC i diputrat de Junts pel Sí, Oriol Junqueras, va demanar ahir la dimissió de la comissionada per a la Transparència de la Generalitat, Núria Bassols, tot admetent «preocupació» per tots els casos de corrupció que s'han de «perseguir» en tot moment i no només «una part». La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, va manifestar ahir, en canvi, la «plena confiança» de l'executiu català en Bassols i va deplorar que des de l'Estat es llancin «sospites permanents» sense provar res. Tal i com va publicar Diari de Girona la setmana passada, la comissionada és la dona de Josep Manel Bassols, detingut en el marc de l'operació policial Petrum per la trama de suposats cobraments de comissions relacionades amb l'adjudicació d'obra pública per part dels polítics de CDC pel seu vincle amb l'empresa Oproler.

En declaracions a RAC1, Oriol Junqueras va afirmar que «si la comissionada de la Transparència es troba en una situació d'aquest tipus, amb el marit detingut per un cas de pressumpta corrupció, caldria prendre alguna decisió». Preguntat sobre si aquesta decisió podria ser «cessar-la», Junqueras va contestar que consisament «o dimitir».

Amb tot, el líder d'Esquerra va dir que «molt sovint fa la sensació que el Govern espanyol només està interessat a perseguir alguna part de la corrupció, algunes corrupcions i en alguns moments donats. Ara bé, la corrupció ha de perseguir-se, tot i sempre». «Una justícia tan lenta és, gairebé per definició, injusta. Dotem de recursos els jutges perquè puguin fer bé també la seva feina», va demanar Junqueras.

Visions contradictòries

D'altra banda i en contraposició a les paraules de Junqueras, Munté va defensar la figura i la tasca de Bassols i va voler recordar que «Catalunya té la màxima puntuació de Transparència Institucional» en matèria de transparència, gràcies en part, va dir, a la tasca de la comissionada. Segons Munté, «el Govern valora el treball fet i confia en la seva capacitat i la seva professionalitat». A més, va remarcar que el principi de presumpció d'innocència és «sagrat i irrenunciable» i s'ha queixat que es permeti l'«escarni i xafardeig» contra persones assenyalades per presumpta corrupció. «En un moment o un altre caldrà acreditar alguna cosa, perquè no es pot pretendre mantenir sota sospita permanent persones i institucions», va insistir.