La nova presidenta del Parlament, Carme Forcadell -Junts pel Sí-, va donar ahir per "tancada l'etapa autonòmica" i va proposar als catalans deixar de ser "esclaus del passat" per passar a ser "creadors de futur", en un discurs que va concloure proclamant "Visca la República catalana".

En el seu primer discurs després de ser elegida presidenta de la cambra, la número dos de Junts pel Sí i expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana va assenyalar que es constitueix a Catalunya un "Parlament sobirà que vol representar un poble lliure" i va demanar als diputats que estiguin "a l'altura" en aquest "procés constituent" que ara s'obre.

"Estem vivint un moment transcendental en la història de Catalunya", va proclamar Forcadell, que va definir aquesta nova legislatura com a "moment fundacional", amb la formació d'un "Parlament nacional amb plenes atribucions" que ha de "convertir-se en el lloc on la utopia es manifesta".

"Visca la democràcia, visca el poble sobirà, visca la República catalana", va exclamar al final de la seva intervenció, en què va brandir una còpia de les "constitucions catalanes", les normes promulgades pel comte de Barcelona i aprovades per les Corts catalanes entre els segles XII i XVIII: "Volem recuperar-les", va dir Forcadell, que també va evocar la figura de Lluís Companys, expresident de la Generalitat republicana, afusellat fa 75 anys pel règim franquista.

Forcadell va ser nomenada presidenta del Parlament amb el suport ja previst dels 72 diputats Junts pel Sí i la CUP i l'inesperat vot a favor de cinc dels deu diputats de Catalunya Sí que es Pot -ICV, EUiA i Podem-. La resta de partits -57 diputats- van votar en blanc, mentre que un vot va ser nul.

A més de reclamar que la presència de dones en càrrecs d'alta responsabilitat sigui "una normalitat i no una excepcionalitat", va subratllar que el Parlament ha de ser "exemple d'austeritat i transparència", amb diputats "lleials a la ciutadania i al bé comú", que aprovin "lleis per als que més ho necessitin".

"Estem aquí per servir el poble", va afirmar Forcadell, que va estendre la mà al conjunt de grups parlamentaris perquè la cambra sigui "el Parlament de tots" i estigui "al servei de tota la ciutadania, parlin el que parlin, vinguin d'on vinguin".

Entre aplaudiments i silenci

Quan Forcadell va acabar el seu discurs d'inici de legislatura amb un "Visca la República catalana!", la meitat esquerra de l'hemicicle, l'independentista, va arrencar a aplaudir dreta mentre l'altra meitat es quedava asseguda en silenci, metàfora d'una evident divisió.

Als llibres oficials, el ple constitutiu de l'onzena legislatura quedarà registrat com un de tants altres anteriors. Una sessió presidida per la taula d'edat, amb el diputat més gran i els dos més joves, que va servir per elegir una nova presidenta i una nova Mesa, i en què 135 diputats electes van jurar el seu càrrec.

Però, en realitat, el ple d'ahir va ser com cap altre fins a la data en la història de Catalunya. Atapeït de metàfores, moments histriònics, detalls inesperats, situacions poc habituals i, en el fons, la sensació que aquesta legislatura serà de tot menys normal. Una crònica perfecta del moment que viu Catalunya.

La imatge més simbòlica, segurament la fotografia més exacta del context actual, la dibuixava un hemicicle perfectament partit entre favorables i contraris a la independència, com un pastís de sabors antagònics, de barreja impossible en temps de plebiscit.

Si tradicionalment l'eix dreta-esquerra prevalia per distribuir els grups, la nova Cambra situa independentistes de Junts pel Sí i la CUP a l'esquerra, mentre que C's, PSC, SíQueEsPot i PPC, contraris a la independència, queden agrupats a la dreta. També Artur Mas, fins ara assegut a la bancada dreta, ahir s'asseia a la banda oposada. Mas, per cert, va ser dels primers a arribar, a les 9.35 hores, saludat per una vintena de Mossos d'Esquadra amb uniforme de gala a l'entrada de l'edifici.

Així, quan Forcadell va donar per "tancada l'etapa autonòmica" i va exclamar un "Visca la República catalana!", la meitat de l'hemicicle es va alçar amb una ovació, mentre l'altra meitat es quedava asseguda amb cares de circumstàncies. Forcadell, camí del seu nou càrrec, s'obria pas entre abraçades dels seus companys de grup, la més llarga amb Artur Mas, que li va dir unes paraules a l'orella.

Des de la tribuna miraven l'escena els expresidents de la Cambra De Gispert, Joan Rigol i Ernest Benach i l'expresident José Montilla. També Albert Rivera, que ?gairebé es va quedar fora en no portar invitació, situació ràpidament solucionada per protocol.