El PSC va aprovar ahir la llista a les eleccions generals, encapçalada per l'exministra Carme Chacón i que incorporarà finalment l'exportaveu parlamentari Maurici Lucena, però no així l'exprimer secretari Pere Navarro, que va ser molt dur en un contundent discurs davant el Consell Nacional.

La llista al Congrés el pròxim 20-D estarà encapçalada a Barcelona per Chacón, seguida de Germán Rodríguez com a número dos, Mercè Perea, José Zaragoza, Lídia Guinart, Maurici Lucena, Isabel López, Joan Rangel, Carme Carmona, Arnau Ramírez, Elia Tortolero, Gabriel Colomé, Meritxell Cabezón, Juan Luis Ruiz i Noemí Trucharte, en els quinze primers llocs.

Marc Lamuà, Mònica Lafuente i Joan Ruiz seran els caps de llista al Congrés a Girona, Lleida i Tarragona, respectivament, mentre que de forma simbòlica Eulàlia Lluch, filla de l'exministre Ernest Lluch, tancarà la candidatura al Congrés per Barcelona.

D'altra banda, el fins ara senador Carles Martí concorrerà com a número u al Senat per Barcelona, seguit d'Erika Torregrossa i Xavier Grau, mentre que per Tarragona serà Joan Sabaté; per Lleida, Francés Boya; i per Girona, Cristina López.

Una llista que es va tancar després d'una complicada i espinosa reunió de la comissió electoral que es va allargar prop de set hores, des de les set del vespre fins a les dues de la matinada, i que fins i tot va haver de convocar-se ahir al matí abans del Consell Nacional, segons van explicar fonts socialistes.

El principal punt de discussió va ser la inclusió o no de Navarro a la llista al Congrés, amb divisió d'opinions entre els que, com el líder del PSC, Miquel Iceta, apostaven per reconèixer a Navarro el seu paper en els últims temps convulsos del partit i com un dels defensors inicials de la reforma federal, mentre el sector de Chacón s'oposava a integrar-lo en la llista.

Finalment, després d'hores de negociació àrdua, es va oferir a Navarro concórrer al Senat, cosa que aquest va refusar.

Un cop per a un Navarro que fins ara havia exhibit en converses informals la seva il·lusió per poder formar part de la candidatura al Congrés, en el que els socialistes consideren que serà la legislatura de la reforma federal de la Constitució, que permetrà desencallar també la qüestió territorial.

Pressions internes

Sectors del PSC van denunciar ahir pressions a consellers nacionals en federacions com la del Baix Llobregat i atribueixen l'arraconament a Navarro a «vells tics de la política» i a qüestions més personals que polítiques.

Navarro, posen d'exemple fonts socialistes, va ser el gran impulsor de la reforma constitucional que el PSOE va fer seva en el pacte de Granada i que ara és un estendard en l'estratègia del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

Dirigents del PSC temen que en deixar Navarro fora de la llista es pugui complicar la pau interna en el partit, fins i tot durant la campanya de les eleccions generals, que se celebraran el pròxim 20 de desembre, en un context ja difícil per si mateix per als socialistes a causa de l'ascens de Ciutadans i la baixada electoral del PSC en els últims comicis.

També va generar complicacions el nom de Maurici Lucena, dirigent de confiança de Pedro Sánchez -forma part del seu consell de savi'- i que el secretari general del PSOE veia amb bons ulls per a la pròxima legislatura a Madrid. Encara que si bé la Federació Barcelonina del PSC no l'havia proposat entre els seus principals candidats -van apostar per Gabi Colomé i Lourdes Muñoz-, mai se'l va vetar i es va incloure el seu nom en un segon grup d'opcions.

Per això, amb el seu nom sobre la taula, la comissió electoral va acordar situar-lo com a número sis, finalment amb consens generalitzat, segons fonts presents a la reunió.

Paritàries i renovades

Ahir al matí, amb 12 vots en contra i 18 abstencions, el Consell Nacional va aprovar doncs unes llistes a les generals que són paritàries i que han estat renovades en un 76 per cent.