Societat Civil Catalana es proposa "fer sentir" la veu dels catalans no independentistes, que a parer seu és la de la "Catalunya real", després d'haver "guanyat" el plebiscit en el qual les formacions independentistes van convertir les eleccions del passat 27 de setembre. Així ho va assegurar ahir el president d'aquesta associació, Rafael Arenas, en un acte al Teatre Victòria de Barcelona, un esdeveniment amb el qual l'entitat va commemorar així el Dia de la Hispanitat, sis dies després de la festivitat.

Durant l'acte, celebrat en el mateix lloc en què Societat Civil es va presentar en públic a l'abril del 2014, l'associació va voler reivindicar la unitat entre Catalunya i Espanya i, al mateix temps, va alertar que la CUP acabarà investint president de la Generalitat Artur Mas "a canvi de la seva corbata", segons va advertir el vicepresident de l'entitat, Joaquim Coll, davant un públic assistent on hi havia figures de la política catalana com Xavier García Albiol (PPC), Alberto Fernández Díaz (PPC), Matías Alonso (Ciutadans) i David Pérez i Joan Rangel (PSC). La presència d'aquests dos últims, precisament, va ser rebuda amb sorpresa tenint en compte que no s'havia anunciat a la premsa.

En fer balanç de les eleccions del 27-S, Arenas va comentar que els catalans havien dit a les urnes un "no" a la secessió". "Hem gua?nyat el seu plebiscit", va afegir. Per això, el president de l'entitat va advertir que SCC "denunciarà cada apropiació que es faci de Catalunya per als propòsits independentistes", perquè "hi haurà catalans que volen la separació, però aquests no poden parlar de tots els altres", va sentenciar entre aplaudiments. "Durant dècades hem tolerat massa que uns pocs parlessin per tothom. Ara, després de les eleccions, és clar que nosaltres també som Catalunya", va dir Arenas, per a qui "la Catalunya real demana la paraula" davant la "Catalunya inventada que venen els separatistes". "Evidències com que "Catalunya és Espanya", que en el clima d'opinió que viu Catalunya són considerades una provocació, s'han de convertir ara en lemes", va dir.

Arenas ha pres el relleu al capdavant de l'associació a Josep Ramon Bosch, que ha estat citat a declarar com a imputat el pròxim 20 de gener per un presumpte delicte d'amenaces contra diverses personalitats catalanes.

Canvis "inqüestionables"

Un dels presents a l'acte, el diputat electe del PSC i també diputat del Congrés David Pérez, es va mostrar a favor de buscar enllaços entre Espanya i Catalunya: "En comptes de dividir el país i la societat cal trobar elements per unir, i fer una Espanya on tothom se senti a gust. A Espanya caldran canvis, és inqüestionable, i a Catalunya caldrà canviar la idea de trencament i separació". D'altra banda, Pérez també va assenyalar que comparteixen el projecte "L'Espanya que ens uneix", lema de l'acte de SCC.

Sobre aquest aspecte, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va assegurar ahir que el seu partit no modificarà la Constitució "sota l'amenaça" dels independentistes, però va garantir que tampoc no renunciarà a millorar el marc de convivència perquè l'"amenacin" els que volen trencar Espanya. Sánchez va llançar aquest missatge durant el seu discurs a l'acte de presentació dels candidats del PSOE al Congrés i el Senat al poliesportiu Magariños de Madrid, des d'on va animar els socialistes a guanyar els independentistes "amb la llei, amb els vots i amb la política, perquè se'ls guanya amb els arguments del diàleg i la convivència". Sánchez es va mostrar "decidit" a reformar la Carta Magna i a millorar les institucions democràtiques, una tasca, va dir, que no li ha de generar "temor".