L'exvicepresidenta del Govern i exconsellera de Governació Joana Ortega ha arribat cap a quarts de quatre de la tarda d'aquest dimarts al Palau de Justícia de Barcelona, seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), per declarar com a imputada per la querella del 9-N. Sota una intensa pluja, i amb unes 200 persones donant-li suport i cridant a favor de la independència, Ortega ha arribat acompanyada de gairebé tots els consellers del Govern, representants de Junts pel Sí i del seu partit, UDC, com Ramon Espadaler, Benet Maimí i Antoni Font. Ortega haurà de respondre sobre la logística del 9-N, els preparatius informàtics, les rodes de premsa i la fabricació d'urnes i paperetes.

Sota una pluja intensa i aixoplugant-se sota un munt de paraigües, Joana Ortega ha arribat flanquejada pels consellers dels Govern i representants de CDC, ERC, Junts pel Sí i Unió Democràtica de Catalunya, el que segueix sent el seu partit polític. Amb la vicepresidenta, Neus Munté, a un costat i el conseller de la Presidència, Francesc Homs, a l'altre, Ortega ha arribat al TSJC poc abans de les 16.00 hores, disposada a declarar com a imputada pel 9-N.

Darrere seu s'han vist, amagats entre un mar de paraigües, a polítics com el secretari general de CDC, Josep Rull; el diputat electe del mateix partit, Jordi Turull; a Oriol Amorós i Anna Simó, en representació d'ERC; al secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, amb els membres de la direcció dels democristians Antoni Font, Benet Maimí i Roger Muntañola; a Raül Romeva i Lluís Llach, de Junts pel Sí; i al Govern en ple, a excepció del president de la Generalitat, Artur Mas, que també està imputat en la mateixa causa, i del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que ha causat baixa per malaltia.

Uns dos-cents ciutadans l'esperaven a les portes del TSJC malgrat la pluja. Ortega ha estat rebuda amb aplaudiments, crits en favor del 9-N i contra la "justícia espanyola", i cançons independentistes. En arribar a la porta del TSJC, Ortega s'ha girat de cara als concentrats i els ha saludat. Acte seguit s'ha posat la mà al pit en senyal d'agraïment a ells.