La Fiscalia Anticorrupció ha demanat que l'Audiència Nacional investigui en una sola causa la fortuna oculta de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i els moviments de fons del seu primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, en entendre que els dos casos estan vinculats.

Segons va informar la Fiscalia General de l'Estat, el ministeri públic ha presentat un informe davant la titular del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona, que investiga la fortuna oculta dels Pujol, perquè s'inhibeixi a favor del jutjat central número 5 de l'Audiència Nacional.

El ministeri públic creu que la investigació sobre la "regularitat de la fortuna amassada" per l'expresident català "no es pot desenvolupar de manera autònoma a la investigació" dels fets que s'atribueixen a Jordi Pujol Ferrusola, que està imputat a l'Audiència Nacional per delictes de blanqueig de capitals i contra la Hisenda pública.

L'opinió de la Fiscalia Anticorrupció és que les indagacions sobre l'origen de la fortuna de l'expresident català no pot deslligar-se de les sospites de blanqueig i cobrament de comissions per la qual està imputat Jordi Pujol Ferrusola, que a més va administrar entre 1990 i 1992 els fons de la seva família ocults a Andorra.

De fet, la causa contra el primogènit dels Pujol es va iniciar al desembre del 2012, arran d'una denúncia que va interposar la seva exparella María Victoria Álvarez, que en la seva declaració davant la Policia Nacional ja va apuntar al "possible origen il·lícit de la fortuna amassada per ell i els seus germans".

De la seva banda, la investigació sobre l'origen de la fortuna oculta a l'estranger es va obrir arran de la carta de confessió que al juliol del 2014 va enviar a la premsa l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, en la qual assegurava que la seva família havia tingut fons a Andorra durant més de 30 anys.

En les dues causes, pendents que la justícia andorrana doni llum verda a les comissions rogatòries sol·licitades per conèixer els moviments bancaris dels Pujol, segueix imputat el primogènit de l'expresident de la Generalitat, al qual l'Audiència Nacional investiga davant les sospites que va cobrar comissions milionàries per intermediar en obres públiques del Govern català.

A més, en la causa que investiga la jutge de Barcelona estan imputats el propi expresident de la Generalitat, la seva dona, Marta Ferrusola, i els seus fills Marta, Mireia i Pere. Oriol, l'únic dels fills de l'expresident de la Generalitat que es va dedicar a la política, segueix també imputat per un jutjat de Barcelona pels delictes de ?suborn i tràfic d'influències en l'anomenat "cas ITV", que va provocar la seva dimissió com a número dos de CDC.

També el seu altre fill Oleguer Pujol està imputat a l'Audiència Nacional pels delictes de blanqueig de capitals i frau fiscal, arran d'unes operacions milionàries sospitoses amb fons de procedència desconeguda.