El cap de llista de la CUP, Antonio Baños, es va mostrar ahir partidari que el Parlament, una vegada constituït, comenci a "desobeir" sentències del Tribunal Constitucional (TC) i la llei Wert abans de la investidura del president ja que "disposa ja del mandat" per fer-ho. Segons va indicar Baños en declaracions a Catalunya Ràdio, el nou Parlament sorgit de les urnes el passat 27S ha de fer "els gestos necessaris de ruptura" amb l'Estat espanyol i "ha de començar a fer-los abans de decidir qui" presideix la Generalitat.

El cap de llista va argumentar en aquest punt, que "Catalunya ja tenia sobirania" abans de les eleccions i que "el que ha de començar a fer a partir d'ara és exercir-la", ja que disposa del mandat democràtic dels catalans, obtingut a les urnes.

"Si el principi de legalitat s'oposa al principi democràtic, preval aquest últim", va explicar, també, en referència al xoc entre un principi i un altre si es comença a "desobeir" sentències i lleis de l'Estat. Sobre la investidura, la CUP insisteix, no obstant això, a aparcar aquesta qüestió en les negociacions amb Junts pel Sí i, sobre això, Baños va reiterar la negativa a donar suport al candidat que proposa aquesta última formació, Artur Mas, en afirmar que "no ens hem mogut ni una coma en això".

"No pot ser que una sola persona ho determini tot", va recalcar abans de matisar, això no obstant, que "aquí no sobra ningú" i que en el procés cap a la independència "són necessàries totes les persones".

"Accions de desobediència"

Va admetre, a més, que la investidura de Mas ni tan sols l'han començat a negociar, i va insistir que la CUP desitja veure "gestos de ruptura" irreversibles des del primer moment en què es constitueixi el nou Parlament.

"Per transformar la vida dels ciutadans fa falta aplicar les lleis aprovades pel Parlament i que ara no podem aplicar" perquè han estat suspeses cautelarment pel TC, va dir Baños en relació amb el decret de pobresa energètica i altres mesures que han quedat en suspens.

Partint de la base que "el Parlament està vigent i actiu" abans de l'elecció del nou president, Baños va afirmar que "la declaració inicial expressant la voluntat de constituir un nou Estat" li sembla bé, però que després "haurien de venir les accions de desobediència".