El Parc Natural de l'Alt Pirineu ofereix la possibilitat, entre els mesos de setembre i octubre, de gaudir de la brama del cérvol. És l'època de l'aparellament i els mascles competeixen amb els seus brams per conquerir les femelles. Per poder observar aquesta activitat en tota la seva esplendor i interferir el menys possible en aquest moment vital per a l'espècie, des de la Reserva Nacional de Caça d'Alt Àneu, aquest any s'ha prohibit la caça durant l'època d'aparellament dels cérvols. L'objectiu d'aquesta iniciativa és doble; afavorir l'ecoturisme durant la brama i millorar la qualitat dels trofeus cinegètics de cérvol que subhasten els municipis. A la RNC de l'Alt Pirineu se'n subhasten 10.

L'augment de la demanda de sortides guiades per escoltar la brama del cérvol i poder veure algun exemplar d'aquest animal ha coincidit amb l'augment de població d'aquests ungulats; uns 1.000 a la Reserva Nacional de Caça d'Alt Àneu.

Aquest espectacle cada any atrau més persones i empreses com Obaga Activitats es dediquen durant aquests mesos a acompanyar als turistes a muntanyes d'Alt Àneu per contemplar aquest espectacle. Francesc Rodríguez, d'Obaga Activitats, explica que és a primera hora del dia i a última de la tarda quan surten els cérvols del bosco i es deixen beure per prats de pastures per atreure l'atenció de les femelles. Els exemplars més forts són els que aconsegueixen l'objectiu.

El director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, aconsella fer aquesta activitat acompanyat d'un guia interpretador del Parc per gaudir d'una experiència molt més enriquidora i plena de contingut de flora i fauna de la zona. Els guies interpretadorsacompanyen en l'observació i escolta del zel dels cérvols amb la incessant intenció d'atraure les femelles, des d'un indret que potencií l'observació sense malmetre la seva tranquil·litat, aclareix Rodríguez.

Rodríguez narra que la brama se sent sense dificultat per tota Ribera d'Isil i Alòs, Montgosso i Clavera i afegeix que veure els cérvols resulta més complicat tot i que amb prismàtics i telescopis hi ha força possibilitats d'èxit.

Els mascles desenvolupen una activitat frenètica per aconseguir el màxim de femelles per al seu harem i lluiten per elles, bramen, marquen el seu territori i, quan es troben dos mascles, lluiten amb força. El premi per al triomfador és poder aparellar-se amb el màxim de femelles i perpetuar els seus gens en la propera generació.

Per potenciar que els cervatons que neixin la propera primavera siguin els de millor qualitat des de la Reserva Nacional de Caça s'ha optat per prohibir la caça durant aquesta època per destorbar el mínim possible els cérvols i facilitar la procreació dels més forts, Joan Fernández, tècnic de la Reserva.

Si la qualitat dels cérvols és bona i són apreciats com a trofeus de caça els municipis podran ingressar més diners per aquests trofeus que treuen a subhasta. Prohibir la caça a aquesta zona fins a finals de l'època de zel facilita l'ecoturisme al Parc Natural de l'Alt Pirineu.