La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va considerar ahir que la situació a Catalunya "és igual" o fins i tot "pitjor" que abans de la celebració de les eleccions autonòmiques de diumenge passat i hi ha quatre optants a la presidència compartida i falta un govern.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta va respondre així a la pregunta sobre la formació de govern a Catalunya i si l'escenari és millor o pitjor que abans de la celebració dels comicis.

Segons la seva opinió, el Govern ha "perdut" tota "capacitat de sorpresa respecte al que pot plantejar-se", ja que "si sorprenent va ser aquella llista única, avui la teoria de quatre presidents no deixa de ser certament cridanera", va dir.

"És el problema de Catalunya, hi ha quatre optants a la presidència, fins i tot compartida, i falta un Govern", va remarcar. Per tant, va considerar que "la situació dels catalans va a pitjor" i per tant la situació dels que van convocar aquelles eleccions "posa de manifest de nou la seva debilitat".

Després de considerar que el resultat de tot això és "una profunda fractura de la societat" catalana, la vicepresidenta va mostrar el seu desig que el futur govern de Catalunya "treballi per superar" aquesta ruptura, perquè "han de tenir molt present" aquesta fractura que s'ha provocat en els ciutadans, sobretot perquè una majoria els ha dit que no van en aquesta línia.

Preguntada per si el Govern central ha mantingut contactes amb la llista de Junts pel Sí, Sáenz de Santamaría es va referir a les declaracions fetes ahir en aquest sentit pel president del Govern, Mariano Rajoy, i va recordar que com a Govern s'hauran de posar en contacte "si s'aconsegueix la investidura".

Va afegir que si hi ha una investidura "el Govern estarà encantat i disposat a parlar dins dels marges de la llei".

La vicepresidenta va recordar que diumenge passat una sèrie de partits es van presentar de manera conjunta unes eleccions que van intentar plantejar-les com a plebiscitàries, quan això "no està recollit ni permès per la llei".

Va assenyalar que qui van convocar aquelles eleccions, les terceres en cinc anys, no han obtingut ni la posició ni els vots que desitjaven per a qualsevol mena d'actuació posterior", fins i tot, va destacar, que "els qui defensen un programa similar han considerat que aquest resultat no permet ?obrir cap procés com el que plantejava Artur Mas".