Les eleccions d'aquest 27-S han registrat una participació rècord del 77'4%. Són pràcticament 10 punts més que els comicis autonòmics de l'any 2012. Així ho ha confirmat la Consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, qui ha afirmat que ha estat "la participació més alta de la història en unes eleccions al Parlament". Així, s'ha reduït l'abstenció però també han minvat els vots nuls i en blanc, fet que Borràs ha atribuït a que "els ciutadans han vist la necessitat d'expressar quin futur volien", en unes eleccions que ha definit com "excepcionals". Per demarcacions, Girona ha estat on més votants han acudit a les urnes, amb una participació global del 77'9%.

Segons les dades confirmades per la Consellera de Governació, hi ha hagut més de 4'2 milions de catalans que aquest diumenge han exercit el seu dret a vot. Pel que fa a la participació de cada demarcació, Tarragona i les Terres de l'Ebre és on s'ha registrat un increment més elevat: han anat a votar un 76% dels ciutadans, fet que representa 10,8 punts més que fa tres anys. També hi ha hagut un increment elevat a Lleida, on s'ha registrat una participació del 76'8% -10 punts més que el 2012-. Pel que fa a Barcelona, la participació ha estat del 77'6%, augmentant 9'7 punts la xifra de les últimes eleccions autonòmiques. Finalment, Girona ha assolit una participació del 77,9%, que representa un increment de 8,6 punts.

Meritxell Borràs ha assegurat que les eleccions han estat "una mostra de civisme i de respecte", i ha afegit que "aquest ha estat el primer èxit" perquè els ciutadans "han votat amb normalitat i democràticament". Per Borràs, la participació global del 77'4% "dona gran validesa als resultats" i diu que "cal tenir-los en compte a l'hora de veure què és allò que passa a Catalunya". Al mateix temps, ha afirmat que només les eleccions generals de 1982 i de 2004 van registrar un volum de participació similar al d'aquest diumenge. D'altra banda, ha destacat especialment el fet que aquesta vegada el vot nul representi el 0'39% de la participació -l'any 2012 va ser el 0'9%-, i que el vot en blanc signifiqui un 0'54% -fa tres anys va ser un 1'44%-. Ha afirmat que això demostra un retrocés de "la desafecció política" creixent que hi havia fins ara.