El president de la Generalitat i número 4 de Junts pel Sí, Artur Mas, ha proclamat que les urnes del 27-S "porten a la prosperitat econòmica, a la justícia social, a la solidaritat, a la igualtat d'oportunitats, a l'esperança, al projecte, a la dignitat i a la llibertat". Mas ha apel·lat a la èpica en el seu discurs de final de campanya davant de milers de persones reunides a l'avinguda Maria Cristina. El president ha cridat els seus "compatriotes" a participar el 27-S en un dia "històric" i ha constatat que tots els moments durs han valgut la pena per arribar fins aquí. "Ni els insults, ni els menysteniments, ni els atacs, ni el joc brut, ni les querelles. Res de tot això era important", ha exclamat.

Mas, que ha volgut adreçar-se als assistents al míting com a "compatriotes", ha reconegut que els darrers anys han estat "difícils, durs, colpidors per a molta gent", i tampoc han estat fàcils, ha dit, per als que estaven al front de les institucions.

Fins i tot ha reconegut que en algun moment s'ha preguntat "el sentit últim de tot plegat", però ha assegurat que veient com ha anat la campanya, com s'omplien les places de persones il·lusionades, ha arribat a la conclusió que "tot tenia sentit", que "valia la pena escoltar en tot moment la gent", que valia la pena "prendre decisions complicades". "Ni els insults, ni els menysteniments, ni els atacs, ni el joc brut, ni les querelles, res de tot això era important. "El que hem fet tots plegats és l'important", ha remarcat.

El president ha constatat que el 27-S serà un dia "certament històric, mirant enrere, mirant el present i mirant endavant". Serà el dia que els catalans, ha continuat, es tornaran a trobar les urnes "perquè sigui el poble que decideixi de manera lliure i sobirana", unes urnes que s'han posat "amb tot en contra i amb molta gent de l'Estat fent la guitza". "Aquestes urnes hi seran i porten a la prosperitat econòmica, a la justícia social, porten a la solidaritat, a la igualtat d'oportunitats, a l'esperança, al projecte, a la dignitat i a la llibertat", ha assenyalat.

Mas, que ha volgut agrair que partits diferents i persones que venien de fora s'hagin posat d'acord perquè "és molt més important el país que el partit", també ha volgut tenir un record per tots aquells que en el passat i en el present han mantingut la "consciència i l'ànima del país", salvant la llengua quan estava prohibida a tot arreu, fent de la cultura de l'esforç un senyal d'identitat, i mantenint el sentit de la justícia i de la solidaritat, "que s'ha notat especialment els darrers anys, perquè molta gent voluntària ha posat el coll per ajudar a molta altra gent".

Per la seva part, el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha cridat a votar per tota aquella gent que no pot fer-ho. "Ho farem per la dignitat, pel futur, pels nostres avis, pels nostres néts, per fer un país millor, per a tothom, amb tothom, sense exclusions, per les generacions que han de venir i per les que ho han intentat i no se'n van sortir", ha assegurat. Junts pel Sí, ha dit, es posa "al servei d'un bé col·lectiu".