El Govern vaticina un augment de la participació en aquestes eleccions del 27-S. Prova d'això és l'increment en el nombre de sol·licituds de vot per correu en un 62,5%. Des de territori estatal s'han rebut 107.421, quan al 2012 van ser 63.142 i, pel que fa de catalans inscrits al cens de residents a l'estranger, s'han rebut 21.771 peticions, quan fa tres anys van ser 17.614. En roda de premsa, la consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, la lamentat la "insensibilitat" per part de la Junta Electoral Central (JEC) per denegar la petició del Govern de poder allargar el termini de vot a l'estranger. Xile, els Estats Units o Xangai han estat alguns dels indrets afectats.

En el relat dels fets, la consellera ha recordat que la Generalitat va demanar fins a tres vegades a la Junta Electoral Central (JEC) una pròrroga del termini per votar amb l'argument que la documentació no havia arribat a la seva destinació en el termini previst a causa de la impugnació d'una candidatura. Per això, Borràs lamenta que hi hagi hagut catalans residents a l'estranger que volien votar i no ho han pogut fer perquè no han rebut a temps les paperetes.

La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, ha explicat els fets aquest dissabte en la presentació als mitjans de comunicació dels espais habilitats per al seguiment i la difusió de les dades de les eleccions, on ha detallat quin és l'operatiu que es desplegarà per al correcte funcionament de la jornada electoral, en la que estan cridades a les urnes 5.510.798 persones, de les quals 196.062 són residents a l'estranger.

Expectació mediàtica

"Aquestes són unes eleccions que han despertat interès i expectatives molt altes", ha assenyalat Meritxell Borràs davant la premsa. Prova d'això són els prop de 600 professionals de 128 mitjans acreditats fins el moment al Parlament per seguir el 27-S. D'aquests, prop de 200 que treballen a una vuitantena de mitjans, són de l'estranger. "Demà els ulls del món estaran posats sobre Catalunya i els catalans i catalanes", ha remarcat la consellera que ha fet una "crida perquè donem una lliçó de civisme i de respecte i votem amb normalitat i democràticament", ha conclòs.

Garantir la seguretat

Per garantir la plena normalitat d'aquesta jornada del 27-S s'ha muntat un dispositiu en el que hi prendran part 8.186 Mossos d'Esquadra, dels quals 4.519 faran tasques extraordinàries directament relacionades amb el dispositiu electoral. Cal afegir-hi, a més, de 1.703 efectius de policia locals i 143 vigilants locals.

Informats en tot moment

La consellera ha recordat que durant la jornada es disposarà d'informació sobre participació i resultats al web www.resultats.parlament2015.cat, que estarà operatiu a partir de diumenge. A més, el Govern ha posat a la disposició de la ciutadania una aplicació per a mòbils gratuïta que permetrà consultar des de qualsevol mòbil o tauleta totes les dades i comparar-les amb les de les eleccions del 2012. A més, amb aquesta aplicació, els usuaris podran saber també els noms dels candidats electes que entren al Parlament de Catalunya a mesura que avanci l'escrutini.

A més, durant la jornada continuarà operatiu el telèfon d'atenció per a consultes sobre les eleccions, (el 93 5515990), el correu electrònic eleccions.governacio@gencat.cat i el telèfon d'atenció ciutadana 012. Segons ha indicat Borràs, s'han gestionat fins aquest dissabte fins a 12.000 consultes sobre aspectes com la constitució de les meses electorals, el funcionament de les mateixes o la petició d'emetre el vot per correu, entre d'altres. Finalment, hi ha el web www.parlament2015.cat, amb tota la informació del procés electoral, ha rebut aquest dissabte més de 134.000 visites.