Les 14 escoles i centres de capacitació agrària (ECA) del Departament d'Agricultura han assolit aquest curs 2015-2016 els 831 alumnes matriculats, xifra que representa un 6% més que el curs passat i el nombre més alt d'alumnes en cicles de formació professionals assolit mai a la xarxa d'escoles agràries. Aquesta dada "és un reflex de la consolidació de la xarxa d'escoles agràries com a referents en la formació del sector agroalimentari" i, a la vegada, "també posa de manifest l'augment de l'interès dels joves per desenvolupar la seva vida professional en aquest sector", segons el conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, que ha presidit a Tàrrega l'acte d'obertura oficial del nou curs acadèmic.

El Servei de Formació Agrària del Departament d'Agricultura gestiona el programa de formació agrària que es desenvolupa a través de les ECA, amb l'objectiu de capacitar professionalment els joves per a la seva incorporació al sector agroalimentari, i de contribuir a l'actualització dels coneixements i a la formació permanent dels professionals del sector agroalimentari. El Departament disposa d'una xarxa de 14 escoles i centres especialitzats que compten amb docents professionals i qualificats amb experiència, instal·lacions i equipaments adequats i en constant renovació, i amb la col·laboració d'empreses del sector per a les pràctiques.

Novetats del curs 2015-2016

Un aspecte molt destacat del curs 2015-2016 és que el Departament d'Agricultura opta per promoure la formació més orientada a les necessitats de les empreses. Per això i davant la necessitat de personal qualificat que té la indústria agroalimentària, que és la primera indústria de Catalunya, s'inicia a l'Escola Agrària de l'Empordà un cicle superior de processos i qualitat en la indústria agroalimentària en modalitat dual. Agricultura també ofereix un cicle nou aquest curs adreçat al sector agrari. Un grau superior de paisatgisme i medi rural amb una adaptació curricular per introduir-hi la ramaderia productiva.

També s'han consolidat el cicle superior de ramaderia i assistència en sanitat animal en modalitat dual que es va iniciar l'any passat i que ha tingut amb una molt forta demanda d'alumnes d'arreu de l'estat espanyol. Concretament, 3 de cada 4 demandes no es van poder atendre i el més important és que ha tingut molt bona acollida a les empreses del sector, segons el departament.

Un altre fet destacable és l'increment de joves del món urbà o bé de joves del món rural que no tenen tradició agrària que s'han matriculat al cicle de formació professional de grau mitjà de producció agropecuària que es fa a l'ECA de Tàrrega i que està organitzat per les necessitats de flexibilitat que necessiten aquest col·lectiu.

Rècord d'alumnes matriculats

Fins al moment, el nombre d'alumnes totals matriculats al conjunt de les escoles agràries de Catalunya és de 831, i com ha remarcat el conseller Jordi Ciuraneta, aquesta xifra rècord suposa un increment del 6% del nombre de matriculats i el nombre més alt d'alumnes en cicles de formació professionals matriculats en la xarxa de 14 escoles agràries de la seva història. En concret, són 443 els alumnes matriculats en cicles formatius de grau mitjà (CFGM) oferts i 338, en els de grau superior (CFGS). Pel que fa a les places ofertes a les escoles en els diferents cicles formatius, hi ha un grau d'ocupació del 95,13%.

Catalunya és contribuent nét a la UE

Jordi Ciuraneta ha aprofitat l'acte d'inici del curs a les escoles i centres de capacitació agrària del Departament d'Agricultura, que s'ha dut a terme aquest dijous a l'ECA de Tàrrega, per respondre a les formacions polítiques -com és el cas del PP, C's, UDC i el PP- que asseguren que el sector agrari català perdria els ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) en cas d'una Catalunya independent.

Adreçant-se als representants del sector i als futurs pagesos, Ciuraneta ha demanat que "no us els escolteu" i ha recordat que "Catalunya sempre ha estat i és contribuent nét al a Unió Europea" ja que "aportem més de 1.700 milions d'euros a la UE, i amb la nova PAC negociada per l'estat espanyol unilateralment els nostres pagesos perden entre 40 i 50 milions d'euros respecte al que teníem fins ara que ja era prou injust". Cal recordar que fa uns dies el sindicat Unió de Pagesos es va pronunciar en el mateix sentit.