17 de setembre de 2015
17.09.2015
40 Años
40 Años
Generalitat, diputacions i entitats municipalistes

Acord institucional per estendre la finestreta única empresarial

Els signants es comprometen a donar suport econòmic i assessorament jurídic i tecnològic als ajuntaments per connectar tots els nivells administratius

17.09.2015 | 11:58

La Generalitat, les quatre diputacions catalanes i les dues entitats municipalistes han signat aquest dijous un conveni per estendre la finestreta única empresarial als ajuntaments. L'objectiu, que va quedar fixat en la llei de simplificació administrativa aprovada el passat mes de juliol pel Parlament, és que "des d'un únic punt es puguin dur a terme tots els procediments", sigui quina sigui l'administració responsable. Els ajuntaments -especialment els més petits- són els que més dificultats tenen per adaptar els seus serveis tecnològics i humans al concepte de finestreta única, fet pel qual rebran suport econòmic i assessorament jurídic i tecnològic perquè puguin complir la llei.

El conveni ha estat signat per la consellera de Governació, Meritxell Borràs, pel conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, pels presidents de les quatre diputacions, Mercè Conesa (Barcelona), Pere Vila (Girona), Joan Reñé (Lleida) i Josep Poblet Tarragona, i pels de les dues entitats municipalistes, Xavier Amor (FMC) i Miquel Buch (ACM).

Tal com marca la llei de simplificació administrativa, que el Govern va tramitar pel procediment d'urgència perquè fos aprovada abans del final de la legislatura, la finestreta única empresarial vol "repercutir de manera directa en la reducció de costos per a les empreses per tal de reactivar l'activitat econòmica i l'ocupació". Tot això, "sense renunciar a la protecció de l'interès general, la reducció de terminis i l'augment de l'eficiència de recursos en els procediments d'autorització i control de les activitats econòmiques".

Quan la finestreta única empresarial estigui estesa a totes les administracions del territori, els emprenedors podran adreçar-se a qualsevol administració per fer tots els tràmits necessaris, sense haver de saltar d'administració en administració en funció de quina en té les competències.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha explicat que actualment ja es poden fer 495 tràmits des de la finestreta única empresarial. D'aquests, 468 corresponen a l'àmbit de la Generalitat, 28 a l'administració local i 9 a l'administració de l'Estat. A més, "més del 35%" dels expedients administratius de la Generalitat que tenen impacte en l'activitat econòmica es poden tramitar ja per la via telemàtica. "El repte és que tot el món local s'incorpori en aquesta perspectiva", ha indicat. La tramitació dels expedients es resoldria sempre a través de la coordinació entre administracions i s'evitaria, així, que l'empresari hagués d'anar passant "de finestreta en finestreta", com feia fins ara.

"Estem en un món de canvi, on se'ns demana que des de l'administració siguem més àgils per donar resposta a les necessitats dels ciutadans", ha subratllat la consellera de Governació. En aquest sentit, Borràs ha remarcat que "la innovació tecnològica i l'optimització dels recursos és una obligació" per al sector públic.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha destacat que aquest conveni servirà per millorar "l'eficàcia, l'eficiència i la gestió tributària" de la tramitació administrativa i donar un millor servei als ciutadans. L'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès ha sentenciat, però, que la finestreta única no només ha de facilitar la tasca dels emprenedors, sinó que també ha d'escurçar els terminis. "Ha de ser una finestra ràpida per obtenir els permisos que han de permetre la implantació d'empreses als nostres pobles i ciutats i generar ocupació i activitat econòmica", ha insistit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema