El ministre d'exteriors, José Manuel García Margallo, descarta, per ara, prendre mesures dràstiques contra Catalunya però recorda que en cas que es declarés una declaració unilateral d'independència "hi ha una reacció jurídica que és la suspensió de l'autonomia", cosa que, segons ell, "seria una bomba atòmica". En una entrevista aquest dissabte al vespre a 'La Sexta', el ministre ha assegurat que "la independència simplement no és possible" i ha acusat el president de la Generalitat, Artur Mas, d'estar "invitant al poble de Catalunya a anar cap a un camí sense sortida". "No es pot intentar convertir unes eleccions autonòmiques en plebiscitàries per darrere", ha reflexionat en veu alta Margallo.

El ministre ha criticat durament el procés i, sobretot, el que considera "mentides" al voltant de les conseqüències que tindria la independència de Catalunya. En aquest sentit ha pronosticat que "els catalans perdrien un 30% del seu poder adquisitiu amb la independència".

Paral·lelament, Margallo ha assegurat que "els moviments secessionistes a Catalunya sempre s'han plantejat en moments de debilitat d'Espanya" i ha considerat que ara es planteja la independència "perquè sempre que hi ha hagut una crisi gegantina que ens ha obligat a ajustar-nos el cinturó".

El ministre, que dijous va apostar per una reforma constitucional que modifiqués el sistema de finançament per buscar un encaix de Catalunya a l'Estat, ha matisat que no està disposat a "acceptar fets diferencials per Catalunya i no per la resta". Tot i que Margallo no ha tancat la porta a reformar la Constitució, ha aclarit que perquè això sigui possible "han de coincidir diverses circumstàncies que ara mateix no es donen, com el consens i saber perquè es vol canviar".

D'altra banda, el titular d'Exteriors ha alertat de la possibilitat que els jihadistes es "colin" entre els refugiats sirians i ha criticat que Europa "ha arribat tard" en l'ajuda a aquestes persones.