Prop d'1,4 milions de persones han participat a la Via Lliure per la Meridiana, segons dades de la Guàrdia Urbana. La mobilització ha començat a les 17.14h des del carrer Rosselló Porcel, a l'entrada de Barcelona, quan punter gegant ha marcat simbòlicament el camí cap a la República Catalana, seguint la part central de l'Avinguda Meridiana fins el Parc de la Ciutadella, a les portes del Parlament. En total, han estat 5,2 quilòmetres en què els participants han mostrat les cartolines al pas del punter creant una onada gegant d'il·lusió, festa i crits a favor de la independència. La Via Lliure s'ha desenvolupat sense incidents.

Les estelades, els crits a favor de la independència, l'alegria barrejada amb l'emoció, la festa i la reivindicació han estat els símbols que han presidit la Meridiana amb manifestants procedents de tots els racons de Catalunya que s'han decidit a participar a la Via Lliure de la Diada per defensar la república catalana.

Amb un ambient distès, familiar, cívic i pacífic, els participants han seguit amb una estricte disciplina les instruccions de l'organització Ara és l'Hora i han construït a la gran performance que s'ha dissenyat per projectar arreu del món la reivindicació d'una Catalunya independent.

Més de 60 colles castelleres d'arreu de Catalunya han aixecat castells durant la Via Lliure repartides al llarg de tota la concentració. Les colles han fet l'aleta a mesura que el punter gegant avançava el recorregut, com a mostra de suport al procés d'autodeterminació. La Colla Jove de Barcelona ha estat la primera en alçar el seu castell. Seguidament, i de forma correlativa, cadascuna de les colles ha lluït les seves camises enmig dels punters de colors dels 10 eixos. Al llarg dels més de cinc quilòmetres també s'han pogut veure diverses colles geganteres, de grallers i d'elements de la cultura popular.

Sànchez reclama "lleialtat" als polítics

En finalitzar el recorregut del punter, conduït per esportistes, han tingut lloc els parlaments de les entitats organitzadores, l'ACN i Òmnium Cultural. El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha advertit els polítics que les entitats sobiranistes "no acceptaran claudicacions" a partir del 27-S i reclamaran "lleialtat" al mandat que surti de les urnes. Sànchez ha fet servir un to contundent per exigir "valentia" als diputats que ocupin els escons en la propera legislatura. "Que no ens fallin. Que sàpiguen que al darrera tenen centenars de milers de persones, avui al carrer i demà a les urnes", ha destacat.

El president de l'Assemblea ha celebrat "l'èxit" de la Via Lliure i l'ha vinculat directament amb les eleccions del proper dia 27: "sabíem que havíem de guanyar el carrer perquè, guanyant el carrer, teníem guanyades una part de les urnes el 27-S".

Just després dels parlaments, la Via Lliure s'ha començat a dissoldre. Segons Mossos d'Esquadra, no s'han registrat incidents i l'acte s'ha desenvolupat amb normalitat, civisme i convivència, tot i que el dispositiu encara no s'ha acabat. 5.770 mossos han vetllat per la seguretat.